Ove godine veći broj građana Srbije odlučio je da godišnji odmor pomeri za septembar i početak oktobra, za razliku od ranijih godina kada je većina na odmor išla krajem jula i početkom avgusta, u špicu sezone.

Turistički radnici objašnjavaju da je razlog tome kriza zbog koje su cene turističkih aranžmana, koji su i inače jeftiniji krajem leta i početkom jeseni, još niže pa se u Grčkoj sada može letovati i za 60 evra. 

Nisu samo penzioneri Gordana Prodić iz Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije kaže da je cela ovogodišnja turistička sezona generalno loša, ali i da se aranžmani za septembar i oktobar dobro prodaju.

"Septembar i oktobar su oduvek bili rezervisani za ljude sa nižim budžetom i penzionere. Međutim, poslednjih nekoliko godina i oni koji su letovali u špicu sezone odlučuju se da letuju krajem sezone jer su aranžmani jeftiniji.

Pogotovo je pojačano interesovanje za aranžmane u Egiptu krajem septembra i početkom oktobra, jer su nikad jeftiniji. Ali samo naši turisti tamo idu na odmor. Razlog velikog interesovanja za letovanja pri kraju letnje sezone je prvenstveno ekonomski jer je našim turistima najatraktivnija cena, a ne destinacija. Kad pogledate cene aranžmana za Grčku, koje obuhvataju prevoz i smeštaj a koštaju 60, 70 ili 80 evra, stvarno je šteta ne iskoristiti da vrlo jeftino provedete odmor", kaže Gordana Prodić.

Upravo ekonomska situacija diktira novi trend da se „letnji" odmor pomera na početak jeseni. Radisav Stanković, direktor Nacionalnog udruženja turističkih agencija „Juta" kaže za Press da su manje cene aranžmana, ali i velika konkurencija koja postoji među agencijama razlog zbog kojeg su mnogi građani pomerili godišnji odmor za početak jeseni.

Novi trend, dobra stvar
"Agencije su snizile cene, kako zbog konkurencije tako i zbog činjenice da veliki broj naših građana ne može da izdvoji više novca za letovanje. Aranžmani za septembar i oktobar koštaju jeftinije nego što bi vas koštalo da odmor provedete kod kuće pa je zato turistička sezona produžena i na jesen.

Da su aranžmani skuplji, to ne bi bio slučaj. Odlazak na odmor krajem sezone je u Srbiji novi trend i to je dobra stvar jer pokazuje da se navike naših građana menjaju i da oni počinju da liče na građane Evrope. Naime, tamo je praksa da se ide nekoliko puta godišnje na odmor tokom godine, a ne samo jednom na 15 dana kao u Srbiji, pa se posle odmora čovek oseća još umorniji", objašnjava Stanković.
Izvor: Press