Manifestacija “Smederevska jesen”, koja će biti održana od 5. do 11. septembra, pored grožđa i vina, posetiocima će ponuditi predavanja, sportska nadmetanja i uživanje u izložbama, koncertima narodne, zabavne i klasične muzike.

Prvog dana manifestacije, 5. septembra, Muzej grada Novog Sada gostovaće u Muzeju smederevskog podunavlja izložbom fotografija \"Život i ljubav\" kustosa iz Novog Sada Ivane Jovanović Gudurić. 

Istog dana najstariji pesnik i antologičar u Podunavskom i Braničevskom okrugu Raša Perić promovisaće u Istorijskom arhivu antologiju srpske poezije \"Svirala\", isnipirisanu muzičkim instrumentima.

Poezijom će započeti i 6. septembar. U restoranu ATW biće promovisana pesnička zbirka teatrologa, pozorišnog kritičara i pisca Milosava Buce Mirkovića, čije će stihove govoriti glumica Ružica Sokić.

U večernjim satima nastupiće u Vinskom gradu \"Banatski kicoši\", na centralnom trgu Leontina, Manda, Ivana i Negativ, Tijana Dapčevićh i hor \"Čarolija\".

Sajam privrede biće otvoren od podneva 8. septembra i trajati do kraja manifestacije 11. septembra.

U kasnim večernjim satima 8. septembra na gradskom trgu nastupiće Miroslav Ilić i orkestar Miše Mijatovića.

Sajam starih zanata biće u prostoru smederevske tvrđave u kojoj će biti prezentirani i srpski gradovi koji imaju srednjevekovna utvrđenja.

U dvoru despota Đurđa Brankovića sviraće Bora Dugić, nastupiće i njegov orkestar, pevati devojke gradskog hora \"Kir Stefan Srbin\", grupa \"Smilje\" i \"Smederevska filharmonija\".

Na zatvaranju \"Smederevske jeseni\" Goran Bregović i Orkestar za svadbe i sahrane imaće koncert na gradskom trgu 11. septembra.
Izvor: B92