U julu ove godine u Sloveniji je boravilo šest odsto više turista, nego pre godinu dana i oni su ostvarili četiri odsto više noćenja, objavila Turistička organizacija Slovenije.

Pri tome je broj domaćih turista smanjen za dva odsto, a broj njihovih noćenja za četiri odsto, dok je broj inostranih turista porastao za 10 odsto i oni su ostvarili za devet odsto više noćenja. 

Na inostrane turiste otpada 61 odsto svih noćenja, a najveći udeo imaju Nemci i Italijani, po 11 odsto, Holanđani 10, Austrijanci i Belgijanci osam, Česi i Britanci po pet i Rusi četiri odsto.

Najveće povećanje broja noćenja zabeleženo je kod turista iz Belgije 26 odsto, Rusije 22, Austrije 13, Češke 11i Holandije i Hrvatske po 10 odsto.

Ukupan broj turista u julu najviše je povećan u planinama, za 60 odsto više nego prošle godine i oni su činili 30 odsto ukupnog broja turista. Na moru je broj turista povećan za 10 odsto, a u banjama šest.

Za sedam meseci ukupna broj turista u Sloveniji porastao je za šest odsto i oni su ostvarili za pet odsto više noćenja, nego u istom periodu 2010. godine.
Izvor: B92