Tunis i Egipat, biseri crnog kontinenta, idealan izbor za letovanje na kraju sezone. Klima prijatnija nego u jeku sezone. More i dalje veoma toplo, a aranžmani još povoljniji.

Kristalno čisto more, dugačke peskovite plaže, nepregledne pustinje, mnoštvo istorijskih i kulturnih znamenitosti razlog su zbog čega zemlje severne Afrike i na kraju seone privlače veliki broj turista iz svih krajeva sveta. Kraj leta idealno je vreme da se otkriju sve lepote Egipta ili Tunisa, jer je klima prijatnija nego u jeku sezone, more je toplo, a aranžmani povoljniji. 

Egipat

Zemlja faraona, sa svojim zlatnim plažama, koralnim grebenima i luksuznim hotelima, udovoljiće prohtevima i najzahtevnijih turista. Donedavno ribarsko selo, Hurgada je prerasla u najpopularnije egipatsko letovalište na Crvenom moru – najtoplije na svetu. Primamljiv podvodni svet, prelepe peščane plaže mame turiste u ovaj grad. U njemu ima više od 300 hotela koji se pružaju niz 20 kilometara obale. Oni koji se upustite u avanturu ronjenja, u Hurgadi će „upoznati" nestvarne vrste riba fluorescentnih boja.

Međutim, najposećenije mesto i dalje je Šarm el Šeik – nekada luka, a danas turistička destinacija, jedna od najpopularnijih u svetu. Mirno more, umerena klima, duge plaže, ronjenje, nude nezaboravno iskustvo i odmor za pamćenje. „Svetski" hoteli („Hajat", „Meriot", „For sizons", „Ric-Karlton") i restorani poput „Mekdonaldsa", i „Kentakija" locirani su upravo u ovom mestu. Prelepo more, izleti u pustinji, beduinska sela, nestvaran podvodni svet ostavlja bez daha.

Noćni život Šarm el Šeika priča je za sebe. Mnoštvo kafića, sređenih u karakterističnom, beduinskom stilu smešteno je u kvartu Naama Bej. Tu se nalaze i svetski poznate diskoteke, kao što su „Paša", „Hard rok kafe", i „Mali Buda".

Od svih krstarenja koje razne turističke agencije imaju u svojoj ponudi, iskustvo je pokazalo da je jedno od najpopularnijih ono koje vodi u Dolinu kraljeva. Krstarenje Nilom je jedinstvena prilika da se upozna civilizacija drevnih Egipćana, ali i da se doživi izuzetna lepota zemlje čija je sudbina usko vezana za ovu reku. Oni koji se odluče da svoj odmor ovako provedu, imaju priliku da obiđu drevne znamenitosti zemlje faraona – od Luksora i čuvene Doline kraljeva do Asuana, uz jedinstvenu mogućnost da se usput zađe i u nešto južnije krajeve i svrati do veličanstvenog hrama Abu Simbel, sagrađenog kao Ramzesova opomena Sudanu.

Tunis

Sa više od 1.000 kilometara belih peščanih plaža, nemilosrdnom pustinjom u zaleđu i ostacima drevne Kartagine i Rima, Tunis je idealno mesto za odmor na visokoj nozi, kako za celu porodicu, tako i za avanturiste koji traže nešto više od prekrasnog mora i sunca.

Sve one koji odluče da svoj odmor provedu u zemlji jasmina, oduševiće druga kultura, gostoljubivi ljudi, prirodne lepote, jahanje na leđima kamila kroz beskrajne pustinjske dine. Mešavina arapske, berberske i sredozemne kuhinje sladokuscima će ponuditi nezaboravan doživljaj, kao i zabave sa trbušnim plesačicama ili pustinjskim večerama.

Jedno od najpoznatijih letovališta u ovoj zemlji svakako je Hamamet, koji je prva i glavna turistička destinacija. Živopisna medina čini centar grada, a severno i južno su hoteli u koje dolaze turisti u okviru jeftinih paket aranžmana. Luksuzniji kompleksi danas su smešteni desetak kilometara južnije.

Centar grada nudi i odličan šoping, a zanatske radnjice se nižu u beskraj. Cenkanje u sukovima je uobičajena stvar i opšte je pravilo da ne treba pristajati na prvu ponuđenu cenu.

U hamametskom zalivu nalaze se neke od najboljih plaža u Tunisu. Sa obe strane pružaju se kilometri peska, ispresecani privatnim hotelskim plažama.
Izvor: Večernje novosti