Egejsko, Jonsko, Sredozemno more – meta su srpskih turista, ali se u Grčkoj može uživati i u čarima seoskog turizma.

Aris Kajafas je odlučio da se na svom imanju bavi turizmom. Problem je bio u tome što je njegovo imanje udaljeno dvadeset kilometara od mora. Nalazi se u brdima, na putu Mega Panagia – Jerisos. U jednom skoro napuštenom kraju, gde ima tek pokoja stara kuća, neko stado ovaca i koza, čatrlja za bivak stada – i to je to.

E, baš to što mu se imanje nalazi u pustom kraju, presudilo je. Razni projekti Evropske unije i Grčke, o razvoju napuštenih oblasti, izdašno su otvorili kasu za razvoj turizma u ovoj oblasti na Halkidikiju. Čitamo neke silne nule na tabli koja ovekovečuje koliko je iz EU fondova dobilo imanje Platanorema – nazvano po glomaznim platanima na ulazu. Razvoj seoskog turizma „ubija dve muve udarcem: razvija novu granu turizma i oplemenjuje pustolinu iznad morske obale.

Svega ima na Platanorami, a najviše kamena i podšišane trave. Kuće su od kamena iz ove oblasti. Sobe su, takođe, ne krečene, kameni zidovi odaju utisak ogoljenosti ali i neke prirodne sirovosti i čvrstine. Spavati u kamenoj sobi je osvežavajuće! Vredi probati. Kamen je najbolji lek za vrućinu i omorinu.

Hrana je, pa ne možemo reći organska, ali sa imanja, sveža, sočna. Pedeset evra za dve osobe, pun pansion dnevno. Obroci su izdašni. Grčki sir – mešavina kozjeg, ovčjeg, kravljeg, ukus kao sjenički. Put tanjir zdrave hrane, ako neko kaže pun tanjir holesterola – pa šta! Retko je osetiti ukus vremena kada je od bašte do stola bilo kraće od deset koraka. Hleb se peče na otvorenoj vatri u polukružnoj pećnici. Koliko smo primetili i mnoga jela u tepsiji se tu zgotovljuju. Hleb ima debelu koru, hrskava je, unutra je žućkast i u ustima je sit. Samo bi se čovek od hleba najeo. Kafa je jaka, ne vole da je zovu turska, to nikako, obavezno reći grčka, mada je iz Brazila. Vino sa imanja rezi pod jezikom, oporo je, otvara voćnost pri zadnjem gutljaju. Nedovoljno diferencirano da bi zaslužilo epitet vrhunskog, ali je mlado, prijatno nadopunjuje mezetluk sira prelivenog maslinovim uljem.

Platanoramu posećuju ljubitelji jahanja, u padoku je škola za jahanje. Kroz obližnje šume se organizuje karavan. Konji su mirni, sigurno nose jahača po vrletima Halkidikija. Pa onda, adrenalinski laser gan – iliti muška jurnjava s puškom u ruci za potencijalnim neprijateljem. „Igramo se malo rata". Potpisnik ovih redova je odbio taj sport, preporučio je da ga upražnjavaju oni koji su se ratovanja uželeli. Klajmbing vol – zid za planinarenje je isto zahtevna disciplina, ali ne zna za godine. Jedan vremešni Nemac se kao mačka verao uz vertikalni stub. Da ne zaboravimo, džip safari. Podseća na akcije u Deliblatskoj peščari.

Za svaki slučaj, more je blizu, i neće da pobegne, ali je Grčki seoski turizam, dobra prilika za osvežavanje telesnih sokova. I da se promeni stil odmora.
Izvor: Politika