Trebalo bi da je odmor sa decom san svakog ponosnog roditelja, pa ipak, mnogo ljudi priželjkuje da na letovanje otputuje bez svojih potomaka.

Nova studija sprovedena na otkriva da bi trećina roditelja volela da putuje bez dece. Polovina je priznala da na putovanju više želi da se odmori, nego provodi vreme s porodicom. To nisu jedine roditeljske brige. 

Oko 15 odsto njih se požalilo da su zbog dece uskraćeni za kratke odmore, dok se ne usuđuju da ih povedu na duže avionske linije. Devet procenata izbegava destinacije na kojim bi njihovoj deci bilo pretoplo, a oko 4 odsto priznaje da u obzir ne dolaze ni suviše egzotična mesta jer se deci možda ne bi svidela hrana.

Takođe, cena putovanja s decom je jedan od dodatnih problema. Oko 28 odsto roditelja smatra da odmor s mališanima košta previše, pa ga zato i izbegavaju. Ukupno, svega 3 odsto roditelja reklo je da deca ne predstavljaju nikakvo ograničenje u pogledu toga kada i gde će putovati.

Stručnjaci ovu pojavu objašnjavaju time što roditelji mlađih mališana moraju konstantno da budu na oprezu zbog njihove bezbednosti, pa tako ne stižu ni da se opuste na putovanjima.

Takođe, u istraživanju su se mišljenja roditelja i dece u pogledu savršenog dana na odmoru u velikoj meri razlikovala. Polovina mališana želela je posetu akvaparkovima, dok je čak 42 odsto roditelja pesak i more smatralo rajem na zemlji.

Za razliku od njih, samo 13 odsto mališana označilo je plažu kao omiljenu scenografiju za svoj odmor.
Izvor: B92;foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net