U prvoj polovini godine, zabeleženo je rekordnih 440 miliona turista u međunarodnom turizmu, što predstavlja porast od 19 miliona ili od pet odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Time je nastavljen oporavak turizma, započet prošle godine, s tim što je rast u ekonomski razvijenim zemaljama iznosio 4,3 odsto, a u zemaljama u razvoju 4,8 odsto. 

Svi regioni su imali trend turističkog rasta, sem Bliskog istoka i severa Afrike, kao i nekih azijskih destinacija, gde je došlo do pada. U Evropi su rezultati bolji od očekivanih, zabeležen je ukupan rast turizma od šest odsto, s tim što je u severnoj Evropi iznosio sedam, a u centralnoj i istočnoj Evropi devet odsto.

U mediteranskom delu Evrope došlo je do rasta od sedam odsto, zhavaljujući preorijentaciji turista iz severne Afrike, gde je zabeležen pad od 13 i sa Bliskog istoka, gde je pad iznosio 11 odsto.

Podsaharska Afrika je nastavila stabilan rast od devet odsto, dok je Amerika nešto malo iznad svetskog proseka, sa rastom turističkog prometa od šest odsto, a Južna Amerika je zabeležila značajan rast od 15 odsto.

Azija i Pacifik su imali nešto sporiji rast od pet odsto, posle skoka od 13 odsto, koji su zabeležile prošle godine. Generalni sekretar Svetske turističke organizacije (UN WTO) Taleb Rafai kaže da ohrabruje ponovna potražnja za važnim destinacijama, kao što su Egipat, Tunis i Japan, ocenjujući da su te zemlje potpuno spremne da ponovo prime putnike sa svih strana sveta.

Rast u prvom delu godine u potpunosti je u skladu sa prognozama te organizacije, koja je početkom godine najavila da će on iznositi od četiri do pet odsto. Rafai je upozorio da preostali deo godine donosi porast ekonomske nestabilnosti, rizika i porast nezaposlenosti, pa je teško proceniti da li će se ostavrena stopa rasta zadržati.
Izvor: B92; fotografije: Idea go / FreeDigitalPhotos.net