Izgradnja prvog hotela na Staroj planini, na lokaciji Jabučko ravnište, je pri kraju i očekuje se da hotel primi prve goste za Novu godinu.

"Vrednost investicije iznosi 3,45 milijardi dinara i hotel će za početak imati četiri zvezdice, uz mogućnost da se kategorija kasnije poveća i na pet. Celokupna sredstva obezbedila je država Srbija, koja pored toga ulaže i u infrastrukturu, potrebnu budućem odmaralištu", kaže direktor JP "Stara planina" Svetislav Popadić. 

Hotel "Stara planina" nalazi se na površini od 26.000 kvadratnih metara, imaće 147 soba i 454 kreveta. Raspolagaće sa dva restorana, tri konferencijske sale, picerijom, etno reštoranom sa domaćom kuhinjom, velnes i spa programom i zatvorenim bazenom.

"Građevinski radovi na hotelu, koji su počeli prošle godine su završeni, sada se radi na enterijeru i doterivanju spoljašnjosti, a u toku je izvođenje uzorka apartmana i sobe", kazao je Popadić, dodajući da će u oktobru krenuti marketinška kampanja, a od polovine istog meseca i prodaja prvih zimskih aranžmana.

Direktor je rekao da se sada priprema pristupna saobraćajnica, kako bi od novembra moglo da se krene sa opremanjem hotela. U toku je poslednja faza rekonstrukcije puta od Kalne do Jabučkog ravništa, na deonici od Balte Berilovca do Jamskog mosta, koji se radi u okviru Nacionalnog investicionog plana.

Popadić je rekao da je planirano da hotel radi tokom cele godine, a za svako godišnje doba će se nuditi posebni paketi usluga, kao što su mauntin bajk, skijanje, šetanje, pešačenje, trčanje, obilazak znamenitosti i prirode.

"Pravićemo zajedničku ponudu sa španskom kompanijom HG, sa kojom imamo ugovor da upravlja hotelom i koja će ponudu plasirati kroz određene kanale, za početak zimski turizam, a od proleća i održavanje manjih kongresa", kaže direktor.

Celokupna investicija je državna, istovremeno se radi 10 kilometara ski staza, tu će biti i prva gondola u Srbiji, kapaciteta 2.400 turista na sat, kao i žičara četvorosed.

Prema rečima direktora, od prvobitno planiranih devet hotela, prva tri objekta su spojena u ovaj prvi hotel koji je završen, a urbanistički planovi urađeni su za još šest, ali ne klasičnih nego "kondotela".

Reč je o hotelima apartmanskog tipa, gde se apartmani prodaju, a vlasnici zatim sklope ugovor sa kompanijom koja upravlja hotelom, da uz određenu proviziju taj apartman iznajmljuje, što je i za potencijalne investitore privlačnije.

Popadić je naveo da za preostale objekte imaju potpisano pismo o namerama sa španskom kompanijom "Sol melija" i Bugarskim investicionim fondom koji treba da za svoje potrebe gradi tri objekta.
Izvor: Mondo