Nakon trogodišnjeg odlaganja američki proizvođač komercijalnih aviona Boing predao je prvom kupcu novi, štedljivi avion tipa 787 nazvan Drimlajner.

Svečana primopredaja održana je u Boingovoj fabrici u saveznoj državi Vašington, a avion će danas (27. septembra) poleteti za Japan, gde će ući u flotu kompanije Ol Nipon. Boing navodi da je 787 ekonomičniji od drugih aviona iste veličine, jer je umesto aluminijuma sagrađen od lakšeg, kompozitnog materijala. 

787 je trenutno najbolje prodavani avion Boinga, sa više od 800 porudžbina. Putnička kabina je navodno znatno udobnija jer su u njoj pritisak i vlažnost vazduha sličniji onima na zemlji. Avion, takođe, ima nove motore i poboljšanu aerodinamiku.

Boing računa da će mu Drimlajner pomoći da ponovo postane najuspešniji prodavac komercijalnih aviona, što je položaj koji je 2003. izgubio od evropskog rivala Erbasa.

Prvi Drimlajner isporučen je sa trogodišnjim zakašnjenjem zbog problema sa novim, visokotehnološkim materijalima i zastoja u proizvodnji.
Izvor: Glas Amerike