U Šapcu počinje “Čivijada”, manifestacija koja se tradicionalno najavljuje kao “belosvetski vašar humora i satire”.

"Čivijada" počinje dodelom nagrada najboljim karikaturistima, aforističarima i piscima humoreski a ove godine na konkurs je prijavljeno više od 2.000 radova. 

Tokom tri dana manifestacije biće održana takmičenja u kuvanju bećar paprikaša, brzom jedenju šampita, kao i fudbalski turnir između ekipa lokalnih političara, novinara, glumaca i konobara. Najatraktivniji deo manifestacije su karnevali – dečiji koji će biti u petak od 17 sati i "Čivijaški karneval" u subotu od 18 sati.

Učešće u karnevalskim povorkama najavile su 72 trupe sa oko hiljadu učesnika iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Holandije, Slovenije, BIH, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Poslednjeg dana manifestacije humorista Petar Lazić biće proglašen za predsednika "Čivijaške republike" a zatim će na centralnom gradskom trgu nastupiti Željko Samardžić.

"Čivijada" je jedna od najstarijih manifestacija u Šapcu, prva je održana 1968. godine ali je već 1972. bila zabranjena zbog satire usmerene ka Ustavu SFRJ. Obnovljena je 1991. godine.
Izvor: Kurir