Nekoliko stotina ljubitelja arheologije iz čitavog sveta oživeće iduće sedmice na plaži Shinijas, nadomak Atine, čuvenu Maratonsku bitku.

Insceniranje istorijske bitke, kojom su 490. godine pre naše ere Atinjani odneli pobedu nad Persijancima, održaće se 10. septembra, na dan kada se borba odigrala. 

Tokom trodnevne manifestacije, koja će okupiti arheologe-amatere iz raznih krajeva sveta, biće predstavljeni grčki i persijski način ratovanja, ali i ples, književnost, zanatstvo i kulturna obeležja arhajskog doba.

Glavni događaj će svakako biti oživljavanje bitke između grčke i persijske vojske čijem će insceniraju učestvovati oko 200 pasioniranih ljubitelja arheologije.

"Bilo nam je potrebno tri godine da ih okupimo", kaže Kristijan Kameron, kanadski pisac i bivši oficir američke mornarice, koji je inicijator ovog zanimljivog projekta.

"Potrošeno je stotine sati rada da bi se napravili identični oklopi i oružje, da ne spominjemo tkanine i njihovo bojenje", naveo je ovaj 49-godišnjak.

"Učesnici Maratona će nositi opremu vrednu između pet i deset hiljada evra, koja je uglavnom ručno rađena", dodao je Kameron koji je sebi predodredio lik nepoznatog grčkog aristokrate.

On je, međutim, napomenuo da je oružje delimično modifikovano kako bi se izbegle povrede. Tako persijske strele i grčka koplja imaju gumene završetke.

Smatra se da je Maratonska bitka, jedna od najpoznatijih vojnih operacija u istoriji i jedna od prvih koje su zabeležene, promenila sudbinu Evrope.

Ona je podstakla grčke gradove na ratovanje i pokazala da je moguće poraziti Persijsko carstvo, tadašnju super silu. Osim što će ukrstiti koplja, učesnici borbe će, takođe, pripremati jela iz tog doba i trčati u oklopu "kako bi pokazali koliko jedan persijski strelac može da odmakne kada grčki hoplita juriša na njega".

Ukoliko im grčko Ministarstvo kulture da dozvolu, učesnici bitke planiraju da, u znak pobede, marširaju od drevne Agore u Atini do Akropolja.
Izvor: B92