Istra će biti strateški partner ovogodišnjeg, 44. međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu od 28. septembra do 2. oktobra.

Smotra, koja je godinama jedna od vodećih promotera domaćeg, ali sve više i regionalnog turizma, ovoga puta će naglasak dati na specifičnu ponudu u toj značajnoj privrednoj grani. 

U pitanju su tzv. turistički klasteri, a odnose se na zdravstveni, banjski i rekretarivni turizam, zatim na eko i etno turizam, kratke posete velikim gradovima (City break), gastronomske i vinske puteve, a velika šansa se vidi i u verskom turizmu.

Na ovogodišnjem turističkom sajmu, kao delu tradicionalnog Međunarodnog sajma lova, ribolova i turizma "Lorist", očekuje se značajnija ponuda izlagača iz Hrvatske i Slovenije.

U tom kontekstu posetioci će moći da se upoznaju sa čarima "zelene" i "plave" Istre i slovenačkim banjama Terme Vivat, Terme 3000 i Terme Zreče.

U najavi je i nastup slovenačkih skijališta Rogla i Krvavec, kao i "Hit Holidejsa" u Kranjskoj Gori i Smučarskog centra Cerkno.

"Sava Hotels end Resorts" obavestiće posetioce o objektima i uslugama na svih šest destinacija na kojima posluje: na Bledu, u Lendavi, Banovcima, Moravskim Toplicama, Radencima i Ptuju, koje nude sve od od velnesa do golfa.

Turističku ponudu Crne Gore predstaviće strukovne organizacije Bara, Budve, Kotora, Tivta i Ulcinja.

Udruženje banjskih i klimatskih mesta Srbije okupiće većinu svojih članica sa zadatkom da predstave komercijalne, zdravstvene, velnes i spa programe, neke nove usluge, prateće sadržaje, turističke manifestacije i cenovnike za aktuelnu sezonu.

Značajno učešće imaće i Turistička organizacija Vojvodine sa svojim članicama, koje će na najreprezentativniji način predstaviti potencijale turizma u severnoj srpskoj pokrajini.

Sajam će, kao i ranijih godina, obilovati mnogobrojnim pratećim dešavanjima u organizaciji samih učesnika, ali i nizom poslovnih susreta u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

U tom poslovnom programu izdvajaju se 2. međunarodni okrugli sto „Regionalna saradnja u turističkom sektoru", Međunarodna konferencija „Savremene tendencije u turizmu i hotelijerstvu", "Dunavom, glavnom ulicom Evrope", „Ekoturizam podunavskog regiona" i drugi.
Izvor: B92