Ovog meseca obeležava se 100 godina od kad su prve karte za putovanje Titanikom pojavile u prodaji. Tim povodom jedna britanska agencija prodaje karte za komemorativno krstarenje u znak sećanja na poginule putnike legendarne krstarice.

Brod Azamara Journey koji prima 694 putnika za sedam meseci napustiće Njujork i krenuti obrnutom putanjom Titanika (samo bez udarca u ledeni breg). 

Usput će se sresti sa krstaricom Balmoral koja polazi iz Sauthemptona ka Njujorku.

Dva plovila će ukrstiti putanje na istom mestu gde je Titanik potonuo 14. Aprila u 2.20 h kako bi odali počast 1.578 ljudi koji su tu izgubili živote čitav vek ranije.

All inclusive aranžman za osam noćenja košta 4.419 funti (oko 5.000 evra) po osobi, ali to očigledno neće uticati na odziv putnika.

Naime, to nije prvi put da je agencija Miles Morgan Travel organizovala komemorativno krstarenje. Za prošlogodišnje putovanje inspirisano Titanikom karte (koje nisu bile ništa jeftinije) su rasprodate čak dve godine unapred.

Ista firma primila je niz kritika zbog „morbidne ideje", ali njen vlasnik ih odlučno ignoriše jer smatra da je to „komemoracija, a ne neka jeziva rekonstrukcija originalnog putovanja".
Izvor: B92