Jesen je idealna za putovanje i uživanje na raskošnim brodovima. Naši turisti najčešće se odlučuju za plovidbu Mediteranom, Indijskim okeanom i Karibima.

Morska sezona jeste već na izmaku, međutim, ima onih turista kojima leta još nije dosta i svoj odmor, pa makar i usred jeseni, žele da provedu negde na moru. Za njih je, možda, idealno rešenje krstarenje velikim luksuznim brodovima, koje je u ovo doba godine i najpopularnije. Iako je nekada bilo nepisano pravilo da na kruzing idu isključivo oni sa malo dubljim džepom, danas to više ne važi, jer ovakav vid putovanja postaje sve popularniji. 

Domaće agencije u svoju ponudu uvrstile su krstarenje gotovo svim velikim kruzerima koji plove svetom, kao što su: „Kosta\",\"MSC\", Luis\", „Rojal Karibijen\"…

Mediteran – Plovidba istočnim ili zapadnim Mediteranom je najdominantnija među našim turistima. „MSC\" kruzeri dosta su popularni kada je reč o krstarenju ovim morem. U okviru svoje flote, kompanija „MSC\" poseduje 12 luksuzno opremljnih brodova. Opuštanje, vrhunska gastronomija, bogata ponuda zabave, ekskluzivna usluga su ono što mogu očekivati svi koji se otisnu na more nekim od njih.

„MSC\" brodovi polaze uglavnom iz Italije, ili Hrvatske, i to iz Đenove, Venecije, ili Dubrovnika. Postoje različite ture krstarenja ovim luksuznim lađama. Vožnja brodom „MSC Splendid\" traje osam dana, a obilaze se Napulj, Palermo, Tunis, Palma de Majorka, Barselona i Marselj. Kruzer „MSC Lirika\" kreće svakog petka iz Đenove i usidruje se u Korzici, Rimu, Salernu, Tunisu, Palma de Majorci i Marselju. Cene aranžmana po osobi kreću se od 380, pa do 850 evra, bez uračunatih lučkih taksi, koje su uglavnom oko 110 evra.

Indijski okean – Krstarenje Indijskim okeanom, takođe je jedno od najpopularnijih tipova ovakvog putovanja. Brodovi kompanije „Kosta kruzis\" krstare trećim po veličini najvećim okeanom na svetu. „Kosta Klasika\" nekoliko puta godišnje kreće iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa putuje do Indije, Sri Lanke, zatim Tajlanda, Malezije i, na kraju, Singapura, a tura traje 19 dana. Brod ima 11 paluba, na kojima je raspoređeno 654 moderno opremljenih kabina.

Nešto jeftinija, ali i dosta kraća plovidba Indijskim okeanom je brodom „Kosta Favolosa\", koju u svojoj ponudi ima domaća turistička agencija „Ponte\".

– Kreće se početkom decembra iz Dubaija, a obilaze se Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati – kažu u ovoj agenciji. – Tura traje sedam dana, a cena je, bez lučkih troškova i prevoza do Dubaija 399 evra po osobi, za mesto u dvokrevetnoj unutrašnjoj kabini.

Karibi – Karipsko more, takođe je izuzetno zanimljivo za višednevnu polovidbu, i to nekim od brodova „Rojal Karibijen\". U ponudi agencija je i tura krstrenja zapadnim Karibima, koja traje osam dana, a obilaze se Haiti, Jamajka i Meksiko.
Izvor: Večernje novosti