Turistički odlazak u stranu zemlju može biti nezaboravan i avanturistički doživljaj. Ali dok razgledate fantastične građevine, fotografišete turističke atrakcije i upoznajete stranu kulturu ni ne slutite da ste u opasnosti od najsofisticiranijih vrsta pljački.

Diznilend
Gosti u hotelima u blizini Diznilenda pojeli su najskuplju picu u svome životu. Naime, posle dostave pice ispred vrata bez razmišljanja bi diktirali svoj broj kreditne kartice. Ali s druge strane telefonske žice nije se nalazila picerija, već kradljivici identiteta. Premda se Diznilend i lokalna policija neprestano bore s tim problemom, najbolji savet koji možete da poslušate je zvati broj picerije koji preporuči hotel u kojem odsednete. 

Las Vegas

Grad koji nikada ne spava obećava veliku dozu zabave i uzbuđenja, ali ako planirate da se okušate u kockanju, sigurno vam nije ni na kraj pameti da se kockate s prtljagom. Naime, vozači taksija u gradu poroka ponekad su skloni raznim prevarama. Tako će se ljubazno ponuditi ispred hotela da vam izvade prtljag iz taksija, a kada žurno zalupe vratima prtljažnika i odjure, tek tada ćete shvatiti da vam nedostaje barem jedan kofer. Zato treba biti oprezan pri izboru taksista, a ne treba ni da zaboravite da obratite pažnju na vozačevo ime, broj taksija i ime firme.

Vijetnam
Autobuske karte bez naznačenog prevoznika i datuma povratka čine se kao najbolji i najisplativiji način za razgledanje gradova Ho Ši Mina i Hanoja, a prevoznik "Sinh Tourist" je nadaleko poznat kao najbolji. Ali samo u slučaju da pogodite pravi autobus "Sinh Tourista", a ne prevaranta. Naime, u Vijetnamu baš i ne deluje zakon o intelektualnom vlasništvu, pa je zato vrlo teško znati koji je "Sinh Tourist" pravi, a koji lažni. Izabravši pogrešnog prevoznika, u najmanju ruku možete dobiti lošu uslugu. U drugome slučaju možete neplanirano završiti ispred skupog hotela koji je u ortaštvu s autobuskim prevoznikom. Stoga se svakako preporučuje da prilikom putovanja Vijetnamom posetite službene stranice autobuske kompanije.

Egipat

Piramide u Kairu jedno su od najfotografisanijih mesta na svetu, a neki turisti zbog bolje fotke odluče da sednu na kamilu. Treneri koji stoje pored tih, četiri metra visokih i tonu i po teških, životinja paze na to da budu mirne. Ali nakon plaćanja 15 dolara za slikanje na kamili, neki domišljati treneri zahtevaće dodatnih 15 dolara za to da vas spuste s nje.

Njujork
Njujorčani su tradicionalno nasrtljivi i nestrpljivi, a nasilnici s CD-ovima na ulicama tog grada sasvim su nova pojava. Tako postoji velika šansa da za vreme obilaska primetite čoveka na uglu koji viče "Kupite moj novi CD" i deluje ljubazno, pomalo simpatično, čak vam nudi autogram. Ali onog trenutka kada vam gurne svoj CD u ruke, oko vas će se skupiti nekoliko njegovih "prijatelja" tražeći da platite 10 dolara za CD. Jedino što vam preostaje je da odmah odložite CD na pod i uputite se dalje ili platite 10 dolara.

Rim

Rim je poznat po velikom broju džeparoša koji su razvili i nove tehnike. Tako im je pre bilo u cilju da ostanu neprimećeni prilikom vađenja novčanika iz džepova, a danas privlače požnju, pa se nemojte iznenaditi ako vam iznenada bace lutku u ruke, prave se da padaju i slično, sve u cilju da vam skrenu pažnju s maloga pomagača koji odnosi vaš novčanik ili torbu s kamerom i fotoaparatom.

Bali
Bali ima sasvim jedinstvene lopove – majmune – koji su toliko obožavani i poštovani da imaju svoje svete šume i hram po kojem mogu slobodno da lutaju. Ali majmuni su se poprilično ohrabrili, pa zato nemojte da se iznenadite ako pokušaju da vam oduzmu hranu ili dragocene stvari iz ruku. Meštani hoće ponekad da pomognu, ali za napojnicu od tri i po dolara.

Bolivija
La Kanća, najveća pijaca u Boliviji, savršeno mesto za brojne lopove. Haos i gužva mogli bi da rezultiraju time da se nađete okruženi ljudima koji će vas nakratko sprečiti da se krećete – čim prođu šok i neverica shvatićete da su njihove spretne ruke prekopale vaše džepove i torbe te uzele sve dragocenosti.
Izvor: tportal.hr