Spoj moderne prestonice, širokih ulica i malih kaldrmisanih sokaka ono je po čemu je Prag karakterističan.

Prag (Wikipedia)

Prag vas može ostaviti bez daha raznovrsnom arhitekturom, brojnim dvorcima i katedralama. Kroz istoriju grad su nazivali gospodarem Češke i majkom svih gradova. Karlo IV nazvao ga je „zlatni grad\", a od XIX veka zovu ga i gradom stotine tornjeva iako ih u gradu ima preko pet stotina. Unesko je uvrstio istorijsko jezgro Praga u spisak svetske baštine. 

Tokom boravka u Pragu obavezan je obilazak Hradčana i područja na kome se uzdiže Praški dvorac gde se nalaze drevna bazilika Svetog Đorđa, impresivna katedrala Svetog Vita, stari i novi kompleks kraljevske palate. Zlatnom ulicom u kojoj je neko vreme živeo pisac Franc Kafka dolazi se do Male strane i najstarijeg gradskog mosta.

Priliku da se otkriju lepote Praga i njegovih mostova sa reke pruža vožnja brodom po Vltavi. Među obavezna odredišta spada i izlet u Karlove Vari, carsku banju koju je pre više od šest vekova osnovao car Karlo IV, sastajalište evropske aristokratije i kulturne elite, poznate po svojih 12 lekovitih termalnih izvora i čudesnoj arhitekturi.
Izvor: Press