Izrael je kao kolevka različitih religija veoma atraktivan za brojne turiste. Obale koje zapljuskuju četiri mora, kao i istorijski spomenici, razlog su za posetu.

Izrael je zemlja kontrasta – mikročipova i verskog „fanatizma", suve pustinje i sočne organske hrane, luksuznih hotela i crkvenih konačišta, celibata i seksualne raskalašnosti. Izrael je prelep šareni pačvork jer su Jevreji star narod koji živi u mladoj državi. 

Posmatrano kroz hranu – Izrael je cela planeta na jednom tanjiru. Kada su se sa svih strana sveta puni nade doseljavali u novu državu, Izraelci su donosili ukuse sa svih meridijana. Aškenazi su doneli mediteranske začine, a Sefardi srednjoevropska jela. Tako se dogodilo da u Tel Avivu prave bolje guščije paštete od Francuza, u Haifi ukusnije njoke od Italijana, u Jerusalimu svežiji suši od Japanaca, u Ejlatu bolji meze od Libanaca, a u Tiberijusu sočniji roštilj od Argentinaca. Ali, hrana nije jedini razlog zašto treba otputovati u Izrael.

More
Naprotiv, plaže su mesta na kojima treba provoditi najviše vremena. Izrael ima pet mora: Sredozemno, Crveno, Galilejsko, Mrtvo i more urmi. Verovali ili ne, ali plantaže palmi čije su grane otežale od urmi prostiru se duž Samarije, dok u Galileji rastu povrće, začinsko bilje i vinova loza. U oblasti Negev, pak, prave se ukusni sirevi. Uostalom, poljoprivreda, a pogotovo pomorandže koje su sa nalepnicama luke Jafa putovale po čitavoj zemlji, proslavila je Izrael.

Turista u Izraelu, dakle, može da bira ne samo plažu, već i boju, toplotu i sastav vode! Voda u Galilejskom jezeru je slatka i idealna za jedrenje, u Mediteranu je ljubičasta i osvežavajuća, u Ejlatu je slana i mirna, a u Mrtvom moru topla i lekovita. Najniža tačka planete.

Vrtovi
Najčarobniji vrtovi na svetu ne nalaze se u Indiji, već Haifi, pa je zbog Bahajskih vrtova na brdu Karmel ovaj grad idealno mesto ne samo za zaljubljivanje, već i venčanje. Jer, u Izraelu ko ne veruje u čuda nije realan.

Hristos
Mrtvo more nalazi se 415 metara ispod nivoa mora, a samo dve trećine čini ga voda, dok su ostalo so i minerali koji uz sunce krepe i leče.

Ipak, najčešći razlog zašto turisti pomišljaju na Izrael je duhovne prirode – odlazak na Hristov grob. Godišnje 3,5 miliona turista prošeta kroz najvredniji i najbolniji grad na svetu. Najviše je Amerikanaca i Rusa, a svima cilj da pognuti, sa krstom od maslinovog drveta u rukama, uđu u crkvu raspeća Hrista i Golgote. I Gecemanski vrtovi, Maslinova gora, Davidov grob, Zid plača i Ulica suza kojom je poslednji put prošao Isus, vrve od turista. Srpski turisti obavezno idu do prostorije gde se održala Poslednja večera, koju je od turske vlasti kupio Sveti Sava i poklonio crkvi.

Nedaleko od Svetog grada nalaze se dve Sodome: pusta planina od soli kroz koju se prolazi džipom (koji, za svaki slučaj, u gepeku ima radio-stanicu) i Tel Aviv, grad ludog noćnog provoda u kojem svi dolaze sami a odlaze u paru. Pošteno govoreći, Tel Aviv je grad gde se mnogo radi da bi u Jerusalimu mogli mnogo da se mole.

Bakšiš
Uprkos tome što Izraelci imaju zapadnoevropska primanja mnogi turistički radnici očekuju bakšiš. Vodiči od turiste traže pet evra po danu, a treba dati i vozaču, sobarici, konobaru… Zbog toga hrvatski turisti nikada ne angažuju licencirane vodiče, već putuju sa katoličkim sveštenicima.

Aranžmani
* 9 dana 1.020 evra, www.grandtours.co.rs
* Cene su od 800 do 1.500 evra, u zavisnosti od toga da li je Božić, Uskrs ili „običan" termin.

Činjenice

Obilazak:
* Hristov grob
* Prostoriju gde je održana Tajna večera
* Pećina gde su nađeni Kumranski rukopisi
* Popeti se na Masadu
* Rimski grad Cezareja (gde je sniman „Ben Hur")
* Bahajski vrtovi u Haifi

Obavezno:
* Plutati u Mrtvom moru
* Ići na džip-turu po Sodomi
* Probati vino u Galileji
* Voziti se tornadom u Cezareji
* Na pijaci Jehuda kupiti voće
* Jesti falafel i piti pivo „stela"

Izvor: Večernje novosti