„Orbital Technologies“ planira izgradnju hotela u svemiru do 2016. godine, a do 2030. ponudiće ture do Marsa. Stručnjaci kažu da je tehnički izvodljivo, ali i da će biti veoma skupo – i za investitore i za putnike.

Do 2016, Orbital Technologies, ruska firma koja se bavi istraživanjem svemira, želi da u svemiru otvori udoban hotel za turiste. Prvi modul, saopšteno je iz kompanije pre nekoliko nedelja, imaće 20 kubnih metara, četiri kabine i moći će da ugosti sedmoro putnika. „Glavna svrha će biti svemirski turizam, ugošćavanje ljudi", kaže za Dojče Vele Sergej Kostenko, izvršni direktor kompanije. 

Orbital Technologies je naslednik delom državne RKK Energia, firme koje je do prošle godine pomagala slanje svemirskih turista na Međunarodnu svemirsku stanicu. „Hotel će biti tako dizajniran i građen da će obezbediti najudobnije moguće uslove za boravak turista u svemiru", dodaje Kostenko.

Pet dana bi moglo da košta milion dolara

Hotel se gradi za imućne pojedince i zaposlene u kompanijama koje žele da se bave istraživanjem svemira. U početku, cena puta će biti između 50 i 60 miliona dolara. „Cena je slična kao i let do Međunarodne svemirske stanice", kaže Kostenko. „Posle toga, cene bi trebalo da padaju."

Kompanija procenjuje da će troškovi petodnevnog boravka u hotelu iznositi približno milion dolara. Predviđeno je da hotel bude udobniji od Međunarodne svemirske stanice, kažu zvaničnici kompanije, ali svakako neće biti luksuzan. Posetioci će morati da koriste vakum toalete, tuširaju se sunđerima i jedu svemirsku hranu.

Uprkos nelagodnostima, mnogi su već zaintrigirani idejom obilaska svemira. „Volela bih da odletim tamo",kaže Anastasia, Moskovljanka koja nije želela da otkrije njeno prezime. „Jedino ako cene budu pristupačnije, onda bih svakako probala."

Ekonomija je problem, ne politika

Rusija je jedina zemlja koja šalje astronaute na svemirsku stanicu otkako je Svemirska agencija SAD prizemljila svoju flotu u julu. NASA radi sa nekoliko komercijalnih kompanija na razvoju nove letilice za odlazak na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Hoće li Orbital Technologies uspeti da dosegne svoje cilj i do 2016. otvori svemirski hotel, još je neizvesno, kažu eksperti, i to prvenstveno zbog nedostatka novca. „Naravno, voleli bismo da preuzmemo ovaj program", kaže šef Svemirske agencije Ruske federacije Anatolij Perminov. „Na nesreću, nismo u mogućnosti da to uradimo sada i sumnjam da ćemo moći čak do 2017. godine."

Tehnička izvodljivost nije problem, kaže profesor Alan Smit iz laboratorije za izučavanje svemira iz Velike Britanije. „Sve je to apsolutno tehnički izvodljivo. Pitanje je možete li naći dovoljno investitora za taj posao." Smit je pozvao međunarodnu zajednicu da sarađuju kako bi se smanjili troškovi.
Izvor: DW