Grad Mastriht (Maastricht) na jugu Holandije odlučio je da promeni lokaciju tri coffee shop-a u kojima se konzumira marihuana, zbog sve napornijih turista.

Ovaj grad godišnje poseti oko dva miliona ljudi, uglavnom zbog 14 coffee shop-ova u kojima se konzumira marihuana što u budžet donosi oko 250 miliona evra. 

Međutim "opijumski" turizam sve više smeta lokalnom stanovništvu jer su zbog stalnog prisustva svetskih putnika česte saobraćajne gužve, neredi i napadi drogiranih turista.

Zato će tri "kafića" "Smokey", "Missisippi" i "Missouri" morati da se premeste na lokaciju udaljenu tri kilometra od centra grada, kako bi se podstaklo formiranje posebne zone za posetioce.

Međutim, od 1. oktobra na snagu stupa zabrana pušenja marihuane u coffee shop-ove za sve posetioce koji nisu iz Holandije, Belgije ili Nemačke, kako bi se smanjili problemi sa sve agresivnijim pojedincima.

Holandija je dekriminalizovala posedovanje manje od pet grama kanabisa 1976. godine pod izgovorom takozvanog "pravila tolerancije", a u "kafićima" ni u jednom trenutku ne sme biti zaliha marihuane većih od 500 grama.
Izvor: B92