Prva svemirska stanica sa koje će uzletati komercijalni letovi u beskrajnu galaksiju već je ušla u poslednje faze izgradnje s obzirom na to da je već 90 odsto gotova, piše britanski “Dejli mejl”.

Sudeći po rečima predstavnice za medije "svemirodroma", očekivano je da će biti gotov za nekoliko meseci, a prvi komercijalni let sa njega očekuje se tek krajem sledeće godine.

– Kada pomislite kakav je izazov bio poduhvat podići ga bilo gde, a tek usred pustinje u Novom Meksiku, shvatate koliki je to uspeh, jer kao da ste napravili mali grad. Zato treba skinuti kapu svim arhitektama i izvođačima radova koji su uložili mnogo truda i znoja u razvoj ovog smelog projekta – rekla je Kristin Anderson, izvršni direktor "Spejsporta".

Nažalost, projekat još nije završen, a izvođači se susreću sa finansijskim problemom, jer su finansije uskraćene za polovinu.

"Svemirodrom" je još u fazi testiranja, iako je već devedeset odsto građevine završeno. Kompanije "Virdžin Galaktik" planira da organizuje turističke letove za prvu četvrtinu sledeće godine, tako da je vreme na njihovoj strani, potvrdili su čelnici kompanije za portal "space.com".

"Virdžin Galaktik" je prva komercijalna kompanija koja će nuditi takozvani svemirski turizam a do sada je prikupljeno 45 miliona dolara depozita od 330 zainteresovanih turista koji su već rezervisali svoje letove, koji koštaju 200.000 dolara.

Sa "Svemirodroma" će prva uzletiti suborbitalna letilica "Enterprajz", koja će letiti kratke letove iznad atmosfere. "Enterprajz" će biti u stanju da preveze osam osoba – dva pilota i šest putnika, koji će kroz male prozore moći da razgledaju Zemlju iz kosmosa, kao i da se zabave lebdeći u bestežinskom prostoru u kabini.

Inicijator projekta "Svemirodrom" Ričard Brenson vlasnik je "Virdžin grupe", kao i još 360 kompanija u svetu, a 2009. godine bio je na 261. mestu najbogatijih ljudi u svetu. Osim ovog, Brenson ima niz projekta u planu, kao što su hoteli u svemiru, koji bi služili kao baza za letove na Mesec.

Izvor: Capital.ba