Firenca, glavni grad Toskane i mesto rođenja renesanse, predstavlja najbolje od tog umetničkog pokreta. Turisti stoje u redu da bi videli Mikelanđelovog Davida ili lutali hodnicima čuvene Galleria degli Uffizi.

Prava lepota Firence je u tome što umetnost možete naći doslovno svuda – u uglu neobičnog trga, vireći kroz otvorena vrata crkve ili posmatrajući njenu panoramu. 

Takođe, tamo možete pronaći nebrojeno mnogo remek-dela za koja ne morate da plaćate ulaznicu.

Piazza della Signoria
Centralni trg u Firenci sadrži neke od najlepših skulptura grada. Tu se nalazi Loggia dei Lanzi, gde je smeštena skulptura u bronzi umetnika Benvenutija Čelinija, koja predstavlja Persejov trijumf nad Meduzom.

Takođe, možete videti dva neverovatna rada u mermeru iz 16. veka: Herkulesa koji pobeđuje kentaura i „Otmicu Sabinjanki".

Ne dajte se zavarati – statua Davida koja stoji na trgu samo je replika originala koji se sada nalazi u Galleria dell’Accademia.

Sveto Trojstvo (Santa Trinita)
U Crkvi svetog Trojstva, nalazi se neverovatna freska Domenika Đirlandaja.

On je taj rad naslikao početkom osamdesetih godina 15. veka i predstavlja kapelu Bartolini Salimbeni gotičkog umetnika Lorenca Monaka.

Duomo
Duomo di Firenze od zelenog i belog mermera je simbol Firence i jedna od znamenitosti koje ne smete propustiti.

Ulazak u tu katedralu je besplatan, ali tamo možete pogledati predivne freske – „Ser Džon Hekvud na konju" umetnika Paola Učela iz 1436. godine i „Nikolo da Toletino", koju je uradio Andrea del Kastanjo 20 godina kasnije.

Pored njih se nalazi i freska Domenika di Mišelina „Dante objašnjava Božanstvenu komediju".

Chiostro dello Scalzo
Svetac zaštitnik Firence, Jovan Krstitelj, tema je malog i tihog manastira pored Trga svetog Marka.

Njegove zidove oslikao je Andrea del Sarto oko 1520. godine uz malu pomoć svog renesansnog prijatelja, umetnika Frankiabađa.

San Miniato al Monte
Ova crkva je jedna od najstarijih u Firenci. Njen arhitektonski stil pripada romaničkom periodu, a mozaici koji je ukrašavaju su iz 12. veka.
Izvor: b92.net