Saznajte nešto o zemljama gde su rođene najlepše žene sveta. U zemlji iz koje dolazi ovogodišnja Mis Univerzuma samo 70 % stanovnika zna da čita i piše.

Za najlepšu ženu sveta proglašena je Lejla Lopez iz Angole. Od ukupno 88 takmičarki, u prvih deset plasirale su se devojke iz Australije, Kostarike, Francuske, Portugalije, Paname, Filipina, Kine; prva pratilja bila je mis Ukrajine Olesia Stefanko, dok je za drugu pratilju proglašena mis Brazila Prisila Maćado. 

Brazil
Brazil je prelepa zemlja, peta u svetu po veličini (8,5 miliona kvadratnih metara) i broju stanovnika (190 miliona). Pored toga što je najveća zemlja u Južnoj Americi, Brazil je i jedina zemlja na ovom kontinentu gde je portugalski zvanični jezik.

Od 1500. do 1822. ova zemlja je bila portugalska kolonija, nakon čega je izborila status nezavisne države.

Ovu zemlju velikih kontrasta krase spektakularni predeli, velika prirodna bogatstva, fascinantni gradovi, muzika, fudbal i sami Brazilci.

Tropske šume Amazona obuhvataju čak 45% površine Brazila. Najveća koncentracija stanovništva je u priobalju, pogotovu u jugoistočnom delu zemlje gde se nalaze federativne jedinice/države Sao Paulo i Rio de Žaneiro.

Severoistok zemlje je takođe gusto naseljen, a grad Salvador de Bahia se smatra kulturnim centrom zemlje. Brazil je zemlja u razvoju sa velikim ekonomskim potencijalom.

Značajno pomenuti da Brazil odaje utisak zemlje gde tehnološki napredak i modernizacija postoje rame uz rame sa bedom i nerazvijenom infrastrukturom.

Brazil je zemlja u kojoj stanovnici vole da istaknu da nema potrebe za stresom. Bez obzira na to što većina stvari kasni (od aviona, autobusa do dogovora, itd.), Brazilci sve prihvataju bez nervoze i krajnje opušteno.

Možda niste znali o Ukrajini
Ukrajina je zemlja poznata po golodomoru, „narandžastoj revoluciji", Černobilju, visokim devojkama, i gasovodu koji svake zime postane „kritičan"

– Najteži novčić na svetu je onaj koji je napravljen povodom proslave uUkrajini "10 godina hryvnia revival" Težak je 1000 grama. Izložen je u Ukrajini 2006. godine.

– Prvi ustav na svetu je stvorio ukrajinski političar Pilip Orlik. Petog aprila 1710. on je izabran za zapovednika trupa Zaporizije a istog dana je objavio "Ustav, prava i sloboda Zaporizijske vojske." Ustav Sjedinjenih država usvojen je 1787. godine, a francuski i poljski 1791.

– Pablo Pikaso je jednom prilikom rekao: " Da mi imamo umetnika takbog nivoa naterali bismo svet da priča o njoj." Pikaso je bio oduševljen radovima ukrajinske umetnice Katarine Bilokur (1900 – 1961). Kada je video njenu izložbu 1954, rekao je da je njeno stvaralaštvo bez premca i uporedio je sa slavnom slikarkom Serafinom Luis.

– Mihail Bulgakov je o ukrajinskoj prestonici i jednom od najstarijih gradova u Evropi rekao sledeće: " Ne postoji lepši grad na svetu od Kijeva."

– Poznatu "skulpturu" buve možete videti u Kijevskom muzeju minijatura. Autor je čueni ukrajinski majstor za minijature, Mikola Siadristi.

– Ukrajinski jezik zauzeo je drugo mesto po melodičnosti nakon italijanskog a treći je po lepoti jezika na svetu po kriterijumima kao što su fonetika, rečnik, fraze i struktura rečenica i to posle francuskog i persijskog na lingivstičkom takmičenju održanom u Parizu 1934. godine.

– Najdublja metro stanca na svetu se nalazi u prestonici Ukrajine, Kijevu – Arsenalna a sagrađena je na dubini od 105 metara.

Geografski centar Evrope se nalazi u Ukrajini i to u malom gradu Rahivu u zapadnom delu Ukrajine koji je okružen živopisnim Karpatima. Nakraća glavna ulica, ali u isto vreme jedna od najširih i najspektakularnijih – Krešcatik nalazi se u Kijevu. Duga je 1225 metara.

Angola
Angola (Republika Angola) je država iz koje potiče ovogodišnja Mis Univerzuma. Saznajte nešto što možda niste znali o ovoj afričkoj zemlji.

– Zvanični moto Angole glasi Virtus Unita Fortior – latinska poslovica koja znači "Vrlina je jača kada se ujedini."

– Angola je 23 zemlja po veličini u svetu, (kao dva Teksasa).

– Angola je bila Portugalska teritorija od 16 veka do 1975, kada je proglašena nezavisnost. Nakon proglašenja Angola je prošla kroz dug period građanskog rata (1975 – 2002) u toku kog su milioni ljudi izgubili život.

– Angola je imala jednu od najbrže razvijanih ekonomija zbog povećane proizvodnje nafte.

– Portugalski jezik je najrasprostranjeniji.

– Hrišćanstvo je najprisutnija religija. Jedno istraživanje je pokazalo da 94 % stanovništva pripada ovoj religiji, a drugo je pokzalo da je taj procenat 53 %.

-U Angoli živi oko 20 000 Kineza.

-Godine 2005. Angola se našla na listi jedne od 10 najkorumpiranijih zemalja na svetu na listi Transparency International.

– Samo oko 70 % stanovništva zna da čita i piše.
Izvor: B92