U svom šesnaestom izboru najboljih gradova na svetu ugledni Travel + Leisure magazin, ocenjujući kategorije kulture, atrakcija, umetnosti, hrane, smeštaja, šopinga i cena, sastavio je listu najboljih gradova na svetu.

Azijska metropola Bangkok sa 10 miliona stanovnika već je drugu godinu za redom prva destinacija prema izboru čitalaca časopisa Travel + Leisure. 

Sledi ga u stopu Firenca koja je svojim aperitivo barovima, muzejima i galerijama savremene umetnosti pobedila puno veće evropske gradove. Već zadnjih deset godina nalazi se među prvih deset najboljih svetskih gradova, a ove godine Rim zauzima treće mesto. Njujork je na četvrtom mestu u kojem čitaoci T+L-a savetuju da je najbolje pronaći ravnotežu između gradske vreve i mirnih četvrti.

Istanbul, koji se prostire na dva kontinenta, na sjajan je način povezao stari i moderni svet, piše T+L postavivši Istanbul na peto mesto globalne top liste gradova koje svakako treba posetiti. Iako grad na Bosforu nije u protekle dve godine ušao među prvih deset, ove ga je godine u klub najboljih katapultirao novi kulinarski trend kojim se nudi hrana pripremljena po receptima iz Otomanskog Carstva.

Kejptaun je najmanje afrički od svih afričkih gradova, ali je nakon Svetskog fudbalskog prvenstva destinacija koju svakako treba posetiti. Siem Reap u severnom delu Kambodže probio se na sedmo mesto najboljih svetskih gradova svojim butique-hotelima i umetničkim galerijama. Sidnej je grad opuštenog kosmopolitizma: jednim je svojim delom plaža, a drugim svetska kulturna metropola. Deveto mesto osvojila je Barselona.

Listu deset najboljih gradova zaključuje Pariz. Grad koji je poznat po svojoj eleganciji i drami najveći užitak pruža u onom najjednostavnijem: sedinite u bistro u susedstvu, uživajte u vrtu crkve, zagrizite u hrskavi baget. U Pariz ste došli da biste uživali u hrani, savetuje Travel+Leisure.
Izvor: tportal.hr