Turistička organizacija Srbije će danas, 27. septembra, na Svetski dan turizma, tradicionalno po 15. put dodeliti nagradu ”Turistički cvet” organizacijama i pojedincima koji su doprineli unapređenju i promociji ove grane privrede.

Nagrada, koja treba da ukaže na značaj turizma u Srbiji, biće uručena u devet kategorija. 

Centralna proslava Svetskog dana turizma održaće se u Asuanu u Egiptu, pod parolom "Turizam-povezivanje kultura". Tim povodom, generalni sekretar UN Ban Ki Mun je pozvao na primenu principa Svetskog etičkog kodeksa za turizam, koji treba da posluži kao vodič za održivi i odgovorni razvoj te delatnosti.

Ban je konstatovao da turizam ima veliku ulogu u izgradnji međunarodnog razumevanja i međusobnog poštovanja.

"Nema boljeg načina da se nauči nešto o nekoj novoj kulturi, nego iz prve ruke, a turizam omogućava čudesno povezivanje gostiju sa domaćinima, promoviše dijalog i međusobni uticaj".

Svetska turistička organizacija (UNWTO) je objavila da je u prvoj polovini ove godine zabeleženo rekordnih 440 miliona turista u međunarodnom turizmu, što predstavlja porast od 19 miliona ili od pet odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Time je nastavljen oporavak turizma, započet prošle godine, s tim što je rast u ekonomski razvijenim zemaljama iznosio 4,3 odsto, a zemljama u razvoju od 4,8 odsto.
Izvor: B92