Manje poznata ostrva prepuna prirodnih lepota. Da bi se zaštitila netaknuta priroda, arhipelag Fernando de Noronja u Brazilu sme da poseti samo 700 turista godišnje.

Ko nikada nije sanjao o letovanju na savršenim peščanim plažama Sejšela, Maldiva i Havaja, egzotičnih ostrva bajkovitih prirodnih lepota od kojih zastaje dah, sa izuzetno gostoljubivim stanovnicima, uzbudljivom istorijom i bogatom kulturom? Možda i vi sanjate da jednoga dana posetite neko slično rajsko ostrvo i doživite nezaboravno iskustvo? 

Ako vam najpoznatije svetske turističke atrakcije deluju nedostižno, znajte da se u morima i okeanima širom naše planete krije na hiljade manje poznatih ostrva. Ona po svojoj prirodnoj lepoti i raznovrsnosti turističke ponude nimalo ne zaostaju za ostrvima koja se već godinama nalaze na listama najlešpših ostrva na svetu renomiranih svetskih turoperatera. Istina, neka od tih „neotkrivenih" ostrva nešto su zabačenija, izolovanija, ali su upravo zbog toga egzotičnija i autentičnija, jer vreme na njima kao da je stalo.

Rodriges (Mauricijus)
Za razliku od daleko poznatijeg Mauricijusa od kojeg je udaljeno 540 km, ostrvo Rodriges je tek poslednjih nekoliko godina počelo da privlači svetske putnike. Ovo vulkansko ostrvo divlje, gotovo surove lepote i jedinstvenog, afričkog šarma, pravi je raj za moderne robinzone i zaljubljenike u netaknutu prirodu.

Skriveno u dnu ogromne lagune, bistre tirkizno-plave vode, ono kao da je izgubljeno u vodama Indijskog okeana. Svesne prirodnog bogatstva koje ih okružuje, vlasti ovog ostrva odlučile su da igraju na kartu njegove autentičnosti i intenzivno rade na razvoju ekološkog turizma. Stoga je smeštaj moguć samo u malim, šarmantnim hotelima, sa svega 30-40 soba, okruženim raskošnim cvetnim vrtovima i izgrađenim po meri skromnog turiste koji ne pati od luksuza. Obilazeći ostrvo Rodriges, dugačko jedva dvadesetak kilometara, ostaćete gotovo zaslepljeni najrazličitijim nijansama zelene boje njene flore i tirkizne boje mora.

Ostrvo je prošarano brežuljcima bujne vegetacije, a sa njegovog najvišeg vrha Mon Limona, koji se uzdiže svega 350 metara iznad nivoa mora, pogled na okean vam oduzima dah. Poslednjih godina ostrvo privlači dve vrste turista: one koji žele da se na odmoru opuste i uživaju u peščanim plažama, šetnji prelepim pejzažima i ljubaznim domaćinima, daleko od turističke gužve velikih hotelskih kompleksa. Ali, u lagunu koja okružuje Rodriges stižu i zaljubljenici u ronjenje i jahanje na talasima iz čitavog sveta. Mada ovde stižu privučeni potpuno različitom turističkom ponudom, i jedni i drugi sa Rodrigesa odlaze očarani njegovim prirodnim lepotama i neposrednošću, opuštenošću i slobodom lokalnog stanovništva.

Tarutao arhipelag (Tajland)
Ovaj arhipelag čini 51. ostrvo izuzetne lepote, smešteno u Andamanskom moru, u blizini Tajlandske i Malezijske obale. Zbog savršeno očuvanog biljnog, životinjskog i pomorskog sveta, tajlandske vlasti su arhipelag Tarutao proglasile Pomorskim nacionalnim parkom, a UNESKO ga je stavio na listu Svetske baštine.

Mada boravak na ovim ostrvima ne privlači mnogo onih koji ne mogu bez komfora hotela sa pet zvezdica, poslednjih godina turisti iz čitavog sveta ipak stižu na najrazvijenije ostrvo arhipelaga, Ko Lipe, privučeni pričama o koralnim grebenima koji ga okružuju i plažama sa gotovo savršeno belim peskom. Najveće ostrvo u arhipelagu je Ko Tarutao, ali do njega za sada stižu samo avanturisti, željni samoće u prirodi. Jer na tom ostrvu može se samo kampovati, pa je Ko Tarutao idealna destinacija za one koji uživaju u posmatranju životinja i ptica u njihovom prirodnom staništu, za zaljubljenike u planinarenje, ronjenje i jahanje na talasima.

Holboš (Meksiko)
Kada prvi put zakorači na ovo ostrvo putnik namernik stiče utisak da se vratio u daleku prošlost. Ljubiteljima prirode dovoljna je činjenica da se Holboš nalazi u ekološkom rezervatu Jum Balam, između Meksičkog zaliva i Karipskog mora. I zaista, u ovom vrlo slikovitom ostrvskom raju nema asfaltiranih puteva, bučnih noćnih klubova, automobila, banaka, veletrgovina…

Mobilni telefoni ovde nemaju domet, a tek nedavno je montirana jedina satelitska TV antena. Istina, za potrebe turizma poslednjih godina izgrađeno je nekoliko malih hotela, bolje rečeno, krajnje jednostavnih rustičnih koliba sa trščanim krovom. Međutim, svaka od njih posetiocu nudi pogled od milion dolara! Na Holbošu žive isključivo ribari od kojih možete iznajmiti pokoji bicikl, kajak ili mali motorni čamac. Ali i takvim, krajnje jednostavnim prevoznim sredstvom možete da krenete u istraživanje kilometarski dugih plaža sa blještavo belim peskom, na kojima vam društvo prave jedino pelikani, kormorani, flamingosi i krajnje miroljubive, mada zastrašujućeg izgleda, iguane. One na peščanim plažama lenjo leže na vrelom tropskom suncu, ne obraćajući pažnju na retke turiste.

U kristalno bistrim, tirkizno-plavim vodama koje okružuju ovo ostrvo svakodnevno se mogu videti veličanstvena morska stvorenja, kitovi, barakude, delfini i ogromne kornjače. Zbog obilja ribe, najomiljenija turistička aktivnost je mušičarenje (vrsta ribolova), ali i nezaboravno iskustvo plivanja sa ogromnim ajkulama! Naime, od maja do oktobra, toplim vodama oko Holboša kruže bezopasne ajkule-kitovi koje se hrane planktonima i nimalo im ne smetaju radoznali ronioci.

Arhipelag Fernando de Noronja (Brazil)
Zbog obilja savršenih peščanih plaža i pejzaža takve lepote da vam se za sva vremena urežu u pamćenje, 21. ostrvo u sastavu vulkanskog arhipelaga fernando de Noronja postalo je najpoznatija prirodna atrakcija u Brazilu – zemlji koja je i inače na glasu po najlepšim plažama na svetu. Međutim, za razliku od čuvenih brazilskih plaža Kopakabana i Ipanema, ovde nećete doživeti gužvu i galamu brojnih turista iz svih krajeva sveta. Naime, arhipelag je proglašen zaštićenom zonom i pomorskim nacionalnim parkom, a UNESKO ga je 2002. godine uvrstio u vrh svoje liste Svetske baštine.

Uz to, retki ronioci iz čitavog sveta koji su imali priliku da zarone u tople vode ovog arhipelaga i dive se najrazličitijim vrstama riba, sunđera, korala, algi i školjki, proglasili su te vode najboljom lokacijom za istraživanje šarolikog podvodnog sveta. U želji da prirodne lepote arhipelaga Fernando de Noronja sačuvaju i za buduća pokoljenja, brazilske vlasti su ograničile broj turista koji ga mogu posetiti u toku godine. Samo 700 srećnika godišnje dobije priliku da nekoliko dana provedu u ovom raju na zemlji. Uostalom, to je još pre pet vekova konstatovao i čuveni istraživač Amerigo Vespući. Ugledavši ova ostrva on je ushićeno uzviknuo:"Ovo je raj!"

Veliko ostrvo Čiloe (Čile)
To je najveće naseljeno ostrvo u istoimenom arhipelagu. Nalazi se u Tihom okeanu, na jugu Čilea i pripada Jezerskoj oblasti. Zbog velike udaljenosti od kopna, stanovnici ovog ostrva izgradili su sopstvenu kulturu koja se po mnogo čemu razlikuje od čileanske. Ostrvo je poznato po živopisnim kućama na stubovima – sojenicama jarkih boja, po starim drvenim crkvicama i čudesnoj žutoj katedrali u najvećem naseljenom mestu, gradiću Kastro, po lučicama punim života, kao i drevnim običajima i zanatima koje lokalno stanovništvo vekovima ljubomorno neguje.

U neposrednoj blizini ribarskog mestašca Kukao nalazi se Nacionalni park, ispresecan pešačkim stazama koje predstavljaju glavnu atrakciju za zaljubljenike u prirodu. Na ostrvu Čiloe i još dva ostrva ovog arhipelaga tokom letnjih meseci živi najbrojnija kolonija Humboltovih i Magelanovih pingvina na svetu. Radi očuvanja ovog jedinstvenog ekosistema teritorija koju nastanjuju pingvini, ali i morski lavovi, morske vidre i različite vrste ptica, proglašena je 1999. prirodnim spomenikom. Od tada vlasti organizuju kontrolisan obilazak ostrva čamcima sa kojih oduševljeni turisti mogu iz relativne blizine da posmatraju ove ugrožene životinjske vrste.

Ostrvo borova (Nova Kaledonija)
Ovo je samo jedno od ostrva koje čine poznati arhipelag Nova Kaledonija u Tihom okeanu. Ostrvo borova slučajno je otkrio kapetan Džejms Kuk 1774. dok je plovio za Novi Zeland. On nikada nije kročio na ovo ostrvo, ali kada je na horizontu ugledao visoka stabla borova koja kao da direktno izranjaju iz okeanskog plavetnila sa čuđenjem je uzviknuo:"Ostrvo borova na vidiku!" Ostrvo od 1853. pripada francuskoj teritoriji na Pacifiku i dugo je služilo kao zatvor za političke zatvorenike.

Obala Ostrva borova izbrazdana je uvalama i lagunama čarobne lepote zbog kojih ga mali broj onih koji su imali sreće da ga posete smatraju istinskim prirodnim draguljem. Svako ko je makar na kratko kročio na ovo ostrvo tvrdi da je ono „najbliže čovekovoj predstavi o raju na zemlji". Turizam ovde još nije postao razvijena industrijska grana, pa su veliki hoteli prava retkost. Uprkos tome, peščane plaže na Ostrvu borova po svojoj veličanstvenoj lepoti nimalo ne zaostaju za najpoznatijim svetskim plažama. Tim pre što ovde nikada nema gužve.

Jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija na Ostrvu borova svakako je vožnja pirogom, uskim kanalom, kroz autentičnu džunglu, do prirodnog bazena Oro koji je kiša „isklesala" u steni i uvale Upi, sa gotovo kristalno čistom i prozirnom vodom u kojoj sve vrvi od korala i riba najneobičnijih boja. Ostrvo je poznato i po pećinama sa dobro očuvanim crtežima praistorijskog čoveka.

Najlepše neotkriveno ostrvo – Sokotra (Jemen)
Na prom mestu liste najlepših ostrva koja još nisu otkrile velike turističke agencije, objavljene na Internet stranici turističkog vodiča „Lonli Planet", ove godine se našlo ostrvo Sokotra. To je najveće od četiri ostrva iz istoimenog arhipela u Indijskom okeanu. Pažnju privlači već i sam opis ovog ostrva za koje autori liste tvrde da je „jedino mesto na Zemlji koje izgleda kao da pripada nekoj drugoj planeti". Pre svega zbog stabala neverovatnih oblika i boja i izuzetnog bogatstva biljnih i životinjskih vrsta kojih nema na drugim mestima.
Izvor: novosti.rs