Neuobičajeno toplo vreme za septembar produžilo sezonu na primorju, gde se odmara 40.000 turista. Iz TO Bara kažu da će zarada biti više nego “mršava”.

I nebo, koje šalje vrele zrake na peskovite plaže južnog Jadrana, produžava sezonu. Topli dani i morska voda „ugrejana" do 28 stepeni, neuobičajeni za septembar, i dalje dovode turiste na Crnogorsko primorje.

Na tom području, prema najnovijim podacima Turističke organizacije Crne Gore, odmara se nešto više od 40.000 gostiju, što je za sedam procenata više nego lane u isto doba. Najviše ih je na najatraktivnijoj Budvanskoj rivijeri – 22.000, što je takođe više nego u prvoj polovini septembra 2010. godine.

Ovoga septembra podjednako gostiju boravi u hotelima i u privatnim kućama, što se retko dešava, pogotovu u vreme postsezone, kada redovno hoteli imaju najviše turista.

Sasvim je izvesno da su na dobru posetu, pored izuzetno lepog vremena, uticale i niže cene pansiona u hotelima i smeštaja u privatnim apartmanima. Ono što zabrinjava domaćine jeste slab vanpansionski promet, kako u restoranima tako i u kafićima i drugim ugostiteljskim objektima.

Septembarski gosti su, jednostavno, skupili nešto novca za sedam-osam dana odmora, ali za malo više provoda od onoga što podrazumevaju plaže i šetališta, nema para. Tako iz barske opštine, koja je letos bila veoma posećena (naročito Sutomore), stižu upozorenja da bi, što se finansijskih efekata tiče, ovo mogla biti jedna od lošijih sezona.

I dalje su otvoreni gotovo svi sezonski hoteli, kako oni u kojima polupansion staje od 18 do 30 evra, tako i oni skupi, u kojima beleže dobru posetu, kao što su „Splendid", „Mediteran", „Belvi", „Kraljica Montenegra" u Bečićima, „Maestral" u Miločeru. Gosti su mahom Rusi, ali itekako ima Mađara, Rumuna, Poljaka i Srba.

Meteorolozi predviđaju žarko leto i narednih dana i nedelja, pa se očekuju (najave su takve) novi turisti koji će moći itekako da „uhvate boju" na peskovitim žalima južnojadranske obale.

Na Crnogorskom primorju više nema saobraćajnih gužvi, ima dovoljno mesta za parking, a gosti se i dalje žale na bučnu muziku. Naročito u i oko starog budvanskog grada, ali i na drugim lokacijama gde trešti daleko iza ponoći.

U postsezoni će u Crnoj Gori biti otvoreno 25 hotela
U Crnoj Gori od 1. oktobra počinje zvanično postsezona, a Nacionalna turistička organizacija je u saradnji sa hotelijerima i nacionalnim avio-prevoznikom osmislila posebne aranžmane, a sve radi produžetka sezone. U ponudi će biti 25 hotela od severa do juga zemlje.

Ukoliko se neko iz Beograda odluči da u Crnoj Gori boravi tokom narednog meseca za troškove prevoza i smeštaja na bazi polupansiona izdvojiće nešto više od 230 evra.

Sedam noćenja u hotelima će koštati od 232 do 446 evra, zavisno od kategorije hotela. U ponudi će biti hoteli sa tri, četiri i pet zvezdica, a do sada je u projekat uključeno 25 hotela iz cele Crne Gore.

Očekuje se dolazak gostiju iz osam zemalja ka kojima lete avioni nacionalne kompanije i to iz Rima, Beča, Frankfurta, Ciriha, Londona, Ljubljane, Pariza i Beograda.
Izvor: Večernje novosti