Bicikl kao deo javnog prevoza u gradovima širom sveta “preti” da postane standard; sistem iznajmljivanja bicikala u urbanim područjima pomaže da se smanje gužve u saobraćaju, zagađenje, ali i da se omogući turistima zgodan, jeftin i zdrav obilazak grada…

Bike sharing (Wikipedia)

Trenutno, širom sveta može da se pronađe oko 300 organizovanih \"bike sharinga\" na planeti. Broj gradova u kojima je moguće iznajmiti bicikl raste svakoga dana a među njima je, na neki način, i Beograd. 

Pa, kako to funkicioniše? U većini gradova, dođete na \"stanicu\", kratkoročno se pretplatite na bicikl, a potrebna vam je kreditna kartica; dobijete ključ, otključate lanac, vozikate se po gradu… Vratite se na mesto gde ste iznajmili bicikl, ili na neko drugo, za to predviđeno odredište, zaključate bicikl, on se sam \"registruje\" da je vraćen i – slobodni ste…

U nekim gradovima, postoji i dugoročna pretplata, a to se vrši online. Dok traje \"pretplata\" možete uzeti bicikl i parkirati na stanice koliko vam drago. Zabavno je, lako, ekološki prihvatljivo. U to ime, predstavljamo osam gradova u kojima možete 24 sata dnevno, tokom cele godine iznajmiti bicikl…

Pariz
Neverovatno je, ali bicikl u Parizu može da se iznajmi još od 1960. godine… Međutim, bum se dogodio 2007, a od tada Grad svetlosti ima oko 20.000 bicikala i 1.800 bicikl stanica (koje su udaljene prosečno oko 300 metara jedna od druge). Izračunato je da Parižani i njihovi gosti \"odrade\" godišnje oko 50 miliona vožnji! Dnevna vožnja košta 1,70 evra, nedeljno iznajmljivanje 8, a godišnje 29 evra (tu postoje i neki dodatni troškovi, ali to vidite na licu mesta).

Hangžou
Kineski grad ima 50.000 bicikala i 2.050 stanica i po tome je svetski rekorder u \"bike sharing\" programu. Odlično se nadograđuje na gradski javni prevoz, a stanice su montirane pored autobuskih i taksi stajališta. Turisti moraju da plate depozit od 300 juana, a vožnja do šezdeset minuta je besplatna. Svaki sat više košta 1 juan, a ako se vozite više od 3 sata, dodatni sat će koštati 3 juana.

Vašington
Najveći \"bike sharing\" na američkom kontinentu je u prestonici SAD. Plaća se 5 dolara po danu, 15 za pet dana, 25 dolara mesečno ili 75 dolara godišnje. Postoje i popusti za stalne korisnike… Zanimljivo je da stanovnici Vašingtona i turisti vape za većim brojem bicikala!

Mumbaj
Postoje dva \"bike sharing\" programa u bivšem Bombaju – mali su ali se brzo razvijaju: \"FreeMo\" (Slobodna vožnja) i \"Cycle Chalao!\" (Hajde, da cikliramo!). Dok je prvi namenjen građanima i turistima, drugi je sav u popustima i predviđen je za studentariju.

London
Londonski \"Barclays Cycle Hire\" postoji tek godinu dana, ali je veoma popularan. Od kad je nastao, procena je da voženo više od milion puta, a dobra ideja je da su na stanicama interaktivne mape koje čak pružaju podatke o broju slobodnih bicikala i parking mesta. Cene: funta dnevno, pet za nedelju dana, 45 – godišnje. Polučasovne vožnje su besplatne.

Meksiko Siti
Prošle godine, preoterećen automobilima i teškim zagađenjem Meksiko Siti je iznenadio ceo svet uvođenjem programa \"EcoBici bike sharing\". Grad već ima oko 30.000 registrovanih pretplatnika. Plaća se ovako: za godinu dana – 300 pezosa (dnevna vožnja do 45 minuta). Naravno, ko ne vrati bicikl – platiće 5.000 pezosa…

Melburn
Australijski \"bike share tour\" prvenstveno je namenjen turistima, a jedna dnevna ruta košta 2.50 australijskih dolara: za građane Melburna, 8 dolara za nedelju dana ili 50 dolara godišnje. Za tu cenu, odjednom mogu da se iznajme dva bicikla. Po radnjama mogu da se kupe kacige za 5 australijskih dolara (a možete i da ih vratite u istu radnju – dobićete nazad 3 dolara). Polučasovne vožnje su besplatne.

Dablin
Ipak, najlepše na svetu je otkrivanje Dablina biciklom. Iznajmljivanje bicikala u ovom gradu je sve popularnije i veoma brzo se razvija. Trenutno postoje 44 stanice i 550 bicikala. Karta za tri dana košta 2 evra. Polučasovne vožnje su besplatne, a postoje i neke dodatne usluge.
Gdestinacija / BBC