San svakog pivopije je poseta Oktoberfestu – najpoznatijem festivalu piva na svetu. Tih 16 dana Minhen postaje centar raskalašne zabave – više od milion litara piva se popije, pojede se deset pečenih volova na ražnju i stotine kila kobasica.

Od 1818. godine, ova manifestacija održava se dve nedelje pre prve u oktobru. Danas je prava turistička atrakcija i godišnje je poseti više od šest miliona ljudi. Ove godine Oktoberfest počinje u subotu, 17. septembra i trajaće do 3. oktobra.

U brojnim šatorima gosti mogu da iskuse pravu bavarsku gozbu: odlično pivo koje služe vesele konobarice i specijalitete poput svinjskog pečenja spremljenog sa pivom. Ali Oktoberfest je popularan, pre svega, zbog „ludačke" atmosfere koje vlada u njegovim šatorima. Jedan od njih je i Schottenhamel, koji je i i najstariji, a pre dva veka imao je svega 50 mesta. Danas može da ugosti više od deset hiljada ljudi, gde se tradicionalno otvara Oktoberfest: gradonačelnik Minhena ima čast da ispije prvu kriglu piva i proglasi početak lude zabave. Hacker šator je poznat kao Bavarski raj, a razlog je jednostavan: kada imate u ruci veliku kriglu hladnog piva imaćete istinski utisak da se nalazite u raju!

Najmanji šator je Kafers Wiesen Schanke, koji radi do pola jedan ujutru, za razliku od ostalih, koji moraju da se zatvore do 11 sati uveče. To je i mesto gde se uglavnom okupljaju poznati i bogati, pa obični smrtnici teško mogu tu da provire. Ipak, to nije razlog za brigu. Koji god šator da posetioci izaberu, sigurno će se nezaboravno provesti i poželeti da dođu i sledeće godine.
Izvor: Press