Tradicionalna turističko – sportska manifestacija, 48. Ljubičevske konjičke igre, održaće se od 2. do 4. septembra, uz učešće oko 500 konjara, takmičara, vlasnika konjičkih klubova i ergela iz Srbije i regiona.

Pored Ljubičevskih konjičkih igara, grad Požarevac će 27. avgusta biti domaćin trećeg Požarevačkog karnevala, kao i drugog po redu Dečijeg karnevala koji se održava 28. avgusta u Kostolcu. 

Na tradicionalnim Ljubičevskim konjičkim igrama, koje se od 1964. godine održavaju svakog prvog vikenda u septembru, takmičari će se trkati u kasačkim i galopskim disciplinama, preskakanju prepona, daljinskom jahanju, kao i u Ljubičevskom višeboju koji je po originalnosti i dinamičnosti nadmetanje na odabranim konjima u pet tradicionalnih disciplina.

Visine nagrada kreću se od 200.000 dinara po određenoj trci, do 800.000 za najznačajniju trku Braničevo.

Najviše posetilaca dolazi iz susednih zemalja – Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Mađarske.

U hipodrom je iz opštinskog budžeta investirano od dva do četiri miliona dinara godišnje za radove na sredjivanju staza i novih boksova za smeštaj konja.

"Namera nam je da naredne godine izgradimo novu ložu i određeni broj javnih toaleta na hipodromu da bi za jubilarne 50. konjičke igre hipodrom u tehničkom smislu bio na vrhunskom nivou", rekao je direktor Turističke organizacije Požarevca Dejan Savić.

Govoreći o tradiciji i istoriji ergele Ljubičevo, koja je jedna od najstarijih u Srbiji, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević je istakao da je ova ergela jedina i najstarija u Srbiji koja je u državnom vlasništvu.

U ergeli trenutno ima 80 konja, od kojih neki služe za dalju repordukciju, a neki su trkački, odnosno izložbeni konji.

Ovo je jedna od najmladjih, ali veoma dobro organizovanih manifestacija u Požarevcu.

Prve godine održavanja postojala je samo velika međunarodna povorka, ali se od prošle godine organizuje i Dečiji karneval u Kostolcu, čiji će učesnici takođe prodefilovati kroz Požarevac.

Požarevački karneval ima veliku podršku Federacije evropskih karnevalskih gradova, a predsednik Federacije će otvoriti karneval, na kome se ove godine očekuje oko 1.000 učesnika i posetilaca, gostiju iz zemlje i inostranstva.
Izvor: B92