Godišnji odmor brzo prolazi i još se brže zaboravlja. Studije sprovedene poslednjih godina pokazuju da nas odmori i putovanja ne drže dugo sretnima, a njihovi pozitivni učinci brzo nestaju po povratku kući, piše Vašington Post. Jednom kada se putovanje završi, putnici se ne osećaju ništa bolje od onih koji su ostali kod kuće, tvrde naučnici.

Po jednom istraživanju iz Holandije, iako uživamo u ponekim trenucima ni sam odmor nije u celosti iskustvo koje donosi osećaj sreće. Na holandskom Univerzitetu u Bredi utvrdili su krivu sreće na odmoru. Naše raspoloženje je na najnižem stupnju tokom prve desetine praznika, a prilično je visoko tokom "glavnog" dela odmora koji obuhvata oko 70 odsto vremena. Dan pre povratka raspoloženje osetno raste. 

Filip Pirs sa Univerziteta James Cook u Australiji proučavao je turiste koji su posećivali tropske ostrva Velikog koralnog grebena i utvrdio da su njihova raspoloženja bila posebno negativna drugog i trećeg dana praznika, a tada se pojavljivalo i najviše zdravstvenih problema. Među tim problemima su svrab, umor, alergije, infekcija uha i astma.

Lošem osećaju na odmoru doprinosi i "bolest slobodnog vremena". Na holandskom univerzitetu u Tilburgu tvrde da se simptomi ove bolesti javljaju i tokom vikenda. To je nesposobnost opuštanja i prihvatanja ritma života van onoga koji određuje posao. Prisutnija je među ljudima koji žive u velikim gradovima. Kod onih koji pate od tog sindroma kada počinje njihovo slobodno vreme dolazi do glavobolje, bolova u mišićima, mučnine i simptoma poput onih koji se pojavljuju kod gripa. Posebno podložni ovoj bolesti novog doba su zaposleni na odgovornim i zahtevnim poslovima.

Čak i ako je odmor prošao bez ikakvih problema, čim se vratimo kući dobro raspoloženje počinje da nestaje. Nakon samo dve nedelje nestaju gotovo svi pozitivni učinci odmora. Veruje se da ljudi svoja svakodnevna iskustva upoređuju sa osećajem sreće koji su imali tokom praznika što umanjuje njihovo zadovoljstvo uobičajenim životom.

Istraživanja kažu da češće treba ići na kraća putovanja. Naučnici trvde da su najblagotvorniji odmori u trajanju od dva do šest dana. Pri tom treba nastojati da praznike provodimo aktivno. Fizička aktivnost nas, prema istraživanjima, ne čini samo zdravima već i sretnim.

Kako bi izbegli nagli pad raspoloženja nakon praznika, sa odmora se nikako nemojte vraćati u nedelju. Druga studija pokazala je da ako se vratimo u četvrtak ili petak možemo se sačuvati od šoka koje nose zahtevi na radnom mestu i duže očuvati dobro raspoloženje s odmora.

Istraživanje koje je obuhvatilo 1530 turista pokazalo je da pripreme za odmor znatno podižu raspoloženje.

Iskusni putnici kažu da je najbolji način da izbegnete depresiju po povratku sa odmora početak planiranja i štednje novca za sledeće putovanje. Tako ćete imati osećaj da radite na tome da se vratite na put.

Jedan od načina je i da postanete turista u sopstvenom gradu. Istraživanja novih predela šire nam vidike, čine znatiželjnim i osvežavaju naša čula. Ali nema razloga da vaš grad ne potakne u vama ista osećanja – samo skrenite sa svojih uobičajenih ruta.

Umesto da samo ponavljate priče sa putovanja svojim prijateljima, učinite nešto kreativno sa svojim uspomenama. Napravite posebne albume sa svim sitnicama koje ste doneli sa sobom i upotpunite to muzikom koja vas je pratila na putovanju.
Izvor: Biz Life