Oko 10.000 domaćih i stranih gostiju ovog leta se odmara u banji. Cena pansiona u hotelima kreće se od 1.300 do 2.500 dinara.

Na sreću turističkih poslenika i žitelja Sokobanje gde 90 odsto njih uglavnom egzistira od turizma, loš start na početku godine po svemu sudeći neće se odraziti na ukupnu ovogodišnju turističku sezonu.

Trend rasta broja gostiju se nastavlja, pa tako blagodeti banje pod Ozrenom trenutno koristi 10.000 gostiju, koliko ih je bilo i prethodnog meseca.

Ovo su zvanični podaci, a po tradiciji, i ove godine ima i neprijavljenih gostiju. Prema nekim računicama, takvih je najmanje 20 odsto od legalnih posetilaca, uprkos čestim kontrolama turističke policije.

Sokobanja u hotelskim kapacitetima raspolaže sa oko 2.500 ležajeva, dok se cena pansiona kreće od 1.300 do 2.500 dinara. Tu je i oko 12.000 kreveta u privatnom smeštaju, za koje treba izdvojiti od 400 do 700 dinara, u zavisnosti od kategorije. I ove, kao i cene ostalih usluga uglavnom su na prošlogodišnjem nivou.

"Kao i svake predhodne, i ove sezone dobro smo se pripremili da dočekamo naše goste, kojih je iz svih krajeva Srbije pa i iz inostranstva", kaže Novica Mijalković, direktor „Lepterije", najvećeg ugostiteljsko-turističkog preduzeća u banji, čiji su svi kapateti popunjeni i gde se traži ležaj više.

"Jul je bio bolji od juna, a očekujemo da avgust nadmaši prethodni mesec. Bićemo zadovoljni ako narednih meseci budemo imali bar polovinu gostiju od sadašnjih", dodao je.

Ponuda Sokobanje obogaćena je ovog leta obilascima Seselačke pećine, odlazak na Ozren, u manastir Đunis i brojna izletišta. Statistika govori da je ova banja, u prvih šest meseci, zabeležila rast broja gostiju od 36 odsto u odnosu na isti period lane. Tako je, odmah posle Zlatibora, postala drugi najposećeniji turistički centar u zemlji.
Izvor: Večernje novosti