Makedonci grade novo Skoplje. Za tri godine ćeizgledati potpuno drugačije – biće preplavljeno bronzanim spomenicima, antičkim palatama, mostovima, širokim kupolama, a u centru grada biće izgrađena i trijumfalna kapija. Sve je to deo projekta koji su makedonske vlasti nazvale “Skoplje 2014”.

Spomenik Aleksandra Makedonskog u centru Skoplja iznervirao je Grčku i ponovo pokrenuo debatu o imenu ove bivše jugoslovenske republike. Ogromna statua antičkog vladara izlivena u bronzi postavljena je u junu na centralnom trgu makedonske prestonice, izazvavši bes susedne Grčke. 

Zanimljivo je to što se niko nije zvanično oglasio po pitanju toga koga zapravo predstavlja ova konjanička statua (Ratnik na konju), pa bi pri drugim okolnostima to mogao biti „neznani junak", omiljeni heroj svakog naroda. Međutim, u ovom slučaju je predstava konjanika dobro poznata svima, pa su u njoj lako prepoznali Aleksandra Makedonskog kog i Grci i Makedonci smatraju svojim davnim pretkom.

Nema sumnje da je Aleksandar Veliki istorijska figura helenističkog doba, ali to ne znači da sve što je antičko pripada modernoj Grčkoj. Šta se onda dešava sa istorijskim lokalitetima na Bliskom istoku koji pripadaju pomenutom Helenizmu? To su sada samo atraktivne turističke destinacije koje su nekada bile deo velike ponosne civilizacije.

Aleksandar je bio sin Filipa II Makedonskog, budući vladar helenske krvi i makedonske zemlje. Međutim, u ovom trenutku je važnija činjenica da je moderna Makedonija dala sebi za pravo da podigne spomenik ovom junaku, na takvom mestu i tih razmera i to u jeku dvodecenijske borbe sa Grčkom oko osporavanja imena države.

Upravo zbog tog grčkog nepriznavanja i stavljanja veta na ulazak u Evropsku uniju, Makedonija zvanično pred celim svetom nosi čudno ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (FYROM). Grci jednostavno ne žele da priznaju da jedna država nosi isto ime kao njihova severna provincija. Konjanik od 13 m je možda simbol dolaska na vlast makedonskog premijera Nikole Gruevskog, poznatog po svom beskompromisnom pristupu sukobu sa Grčkom.

Ni u svom prošlom mandatu nije propustio provokaciju – aerodrom u Skoplju poneo je ime istog junaka, Aleksandra Makedonskog.

Mišljenja su podeljena. Za mnoge, nastajanje ovih kitnjastih građevina predstavlja "kreiranje lažnog identiteta mlade države", dok je za druge neophodan korak ka modernizaciji makedonske prestonice. Većina se, ipak, slaže u jednom – ovi projekti mnogo koštaju.

U toku je izgradnja trijumfalne kapije koja će se zvati "Makedonija", a centar makedonske prestonice imaće više od 30 spomenika i tri nova mosta preko Vardara, na kojima će stajati 58 kipova.
Izvor: B92