Na planini Rtanj pa do Bovanskog jezera, 22. avgusta biće održana trka “Nissan 4 elements”. To je najteža sportska bitka u istoriji outdoor sportova!

Svaki tim sastoji se od pet različitih sportskih individualaca. Trkač/maratonac, paraglajderista, plivač, kajakaš i mauntinbajker, svaki od njih se takmiči u svom elementu (voda, vazduh, zemlja) a svi su svakako u "mode"-u poslednjeg četvrtog elementa – vatre. Zašto vatre? Vrlo prosto – napor je takav da se ne može opisati rečima! 

Lokacija održavanja manifestacije je planina Rtanj – Bovansko jezero. Ova trka će biti prva tog tipa u jugoistočnoj Evropi. Procena trajanja trke je oko osam časova.

Prvi u timu startuju trkači/maratonci; trka počinje u podnožju planine Rtanj sa severne strane od starog rudnika (separacije) u 8.00 ujutru. Pred njima je deonica duga 5,7 km sa visinskom razlikom od 1.280 mnv. Put će ih voditi kroz predivnu šumu i stene magičnog Rtnja ka vrhu Šiljak (1.565 mnv).

Drugi startuju paraglajderisti, tako što im na samom vrhu njihov trkač "overi" dlanom i oni poleću sa Šiljka ka Bovanskom jezeru koje se nalazi na 250 mnv, udaljeno je 20 km vazdušnom linijom sa markacijom za overu (1.315 m visinske razlike spusta). Ukoliko pilot sleti ranije mora trčati do jezera sa gladerom da overi svom plivaču koji je sledeći.

Plivači će čekati svog paraglajderistu da overi markaciju koja će se nalaziti na jezeru. Kad to urade, plivači započinju svoju rutu, tj plivački maraton od 5 km oko bova na Bovanskom jezeru

Kajakaši startuju posle plivača kod poslednje bove i čim dobiju poznatu "overu" dlanom kreću sa veslanjem 13 km, dijagonalno po jezeru. Kad izveslaju 13 km moraju izaći sa svojim kajacima iz vode i trčati sa opremom 500 m do punkta gde se nalazi kapija i markacija kako bi overili mauntinbajkerima koji su poslednji u timu.

Mauntinbajkeri ispred sebe imaju najčudesniji vrh Srbije, veličanstven prizor pravilne piramide i distance od 40 km sa 1.315 m visinske razlike. Jako malo asfalta, čist "off road" preko sela Trubarevac, Jošanica, Vrmdža… I oni zatvaraju trku!

Najverovatnije je da će učestvovati šest timova, a takmičenje je zatvorenog tipa.
Gdestinacija