Ukoliko prvi put u životu planirate putovanje po Evropi onda je ovo prava top lista za vas…

Pariz (Wikipedia)

1. Pariz, Francuska
Svako ko nameri da poseti Pariz prvi put, verovatno ima listu najvećih atrakcija: Luvr, Notr Dam, Ajfelova kula… Bilo bi dobro da na tu listu dodate i lutanje po velikim bulevarima, klopu u malim restoranima i piće u još manjim bistroima. I ne zaboravite kupovinu – dolazi u obzir i pariska buvlja pijaca. 

2. Rim, Italija
Zovu ga Večni grad s razlogom. U Rimu možete da pijete vodu sa ulične fontane koja je deo drevnog akvadukta. Ili da vidite isti profil na statui u Muzeju Kapitolin i na momku koji će vas poslužiti kapućinom u obližnjem baru. Rim je grad kontrasta u kom su pod istim oblakom Vatikan i "La Dolce Vita".

3. London, Velika Britanija
Toliko toga može da se vidi i radi u Londonu, da je taj "odmor" pre "umor". Londonska kula i Bakingemska palata su u itineraru većine turista, ali bez obzira na vaša interesovanja – sigurno je da ćete naći nešto samo za svoju dušu. Ljubitelji umetnosti, na primer, odmah po dolasku hitaju ka Nacionalnoj galeriji i još nekoliko neizbežnih destinacija. Ako ste opterećeni istorijom, ne propustite sobe Ratnog kabineta. Na kraju, ako su vam pričali bilo šta loše o londonskoj restoranskoj ishrani – ne verujte! Hrana je zaista odlična i raznovrsna!

Barselona (Wikipedia)

4. Barselona, Španija
Uživajte u jedinstvenom spoju katalonske i španske kulture, karakteristične arhitekture, neverovatnom noćnom životu i trendi hotelima. Ovde ćete naći gotiku na svakom koraku, Gaudijeva dela – uključujući i remek-delo La Sagradu Familiju. I dalje je u restauraciji, a vaša karta pomaže da se projekat finansira do kraja. Ukoliko ste gladni, lokalni specijaliteti i te kako će da vas zadovolje.

5. Prag, Češka
Često čujemo "Obišli smo Prag, šta dalje?" Dok to pitaju, takvi već traže neke nove, daleke destinacije, a teško je i pomisliti da su u Pragu sve videli. Naravno, obišli su osnovne istorijske i kulturne znamenitosti, ali možda nisu baš sve sinagoge, Jevrejsku četvrt i groblje… A noćni život? Raznolik i bogat, od trendi klubova do sofisticiranih barova i vinskim podrumima sa odličnim vinima.

Venecija (Wikipedia)

6. Venecija, Italija
Zapanjujuća arhitektura. Misteriozni pasaži. Naravno, kanali. Venecija je možda i najprimamljiviji grad na svetu, grad u kome turisti ostavljaju – hteli ili ne – najviše novca. Da li ćete da potrošite na hranu, topli napitak, gondolu, neku znamenitost ili samo lutajući – nebitno je. Bez obzira kud se uputili, pronaći ćete istoriju, lepotu i romantiku.

7. Sankt Petersburg, Rusija
Drugi po veličini ruski grad, ali svakako kulturno središte najveće zemlje na svetu. Da li ćete uspeti da pogledate Kazansku sabornu crkvu, Zimski dvorac i bar deo Ermitaža? Varate se ako mislite da je Peters satkan samo od umetnosti: fine trpezarije svuda po gradu, noćni život i dobra zabava dovoljni su za još nekoliko poseta.

8. Firenca, Italija
Možete da se prošunjate pored Vrata raja i Mikelanđelovog Davida i da, malo za promenu, obiđete skoro neugledne crkve i da se divite nepoznatim freskama. Ne propustite zalazak sunca nad Arnom, poznatom po vinima, južno od grada.

Edinburg (Wikipedia)

9. Edinburg, Velika Britanija
Dramatično vetrovita brda iznad Edinburga samo pojačavaju utisak i onako bogate istorije, što ovaj grad zauvek urezuje u pamćenje. Pored toga što je škotska prestonica univerzitetski grad puna katedrala i divnih muzeja, domaćin je novogodišnje Hogmanej ulične zabave i jedne od najpoznatijih manifestacija na Ostrvu – Edinburškog festivala.

10. Istanbul, Turska
U Istanbulu se susreću Evropa i Azija. U ovom čudesnom gradu naći ćete vekovima stare džamije, crkve i pijace, koje sasvim dobro koegzistiraju sa modernim restoranima, galerijama i noćnim klubovima. Obavezna je poseta hamamu, tradicionalnom turskom kupatilu, jer će vam koža posle tretmana od 20 dolara biti pročišćena. Kao i misli.
Izvor: Trip Advisor