Japanska prestonica Tokio je najskuplji grad na svetu, a najjeftiniji je Karači u Pakistanu, objavila je istraživačka agencija “Economist Intelligence Unit”, koja je deo grupacije “The Economist”.

Na rang listi najskupljih gradova, posle Tokija slede Oslo u Norveškoj, Osaka i Kobe u Japanu, francuska prestonica Pariz, Cirih u Švajcarskoj, australijski Sidnej i Melburn, Frankfurt u Nemačkoj, švajcarska Ženeva i grad Singapur, prenosi srpski portal "Gradjevinarstvo.rs". 

Najjeftiniji su, posle Karačija, Tunis, Mumbaj u Indiji, iranski Teheran, indijski Nju Delhi, Džeda u Saudijskoj Arabiji, Alžir, Panama Siti u Panami, filipinska Manila i Daka u Bangladešu.

Tokio je do 2006. bio na vrhu svetske liste najskupljih gradova, neprekidno tokom 14 godina, pre nego što su niska inflacija, slabo poverenje potrošačca i pad japanskog jena smanjili troškove života.

Između 2006. i 2009. godine Oslo, pa zatim Pariz, bili su najskuplji gradovi u istraživanju, a Tokio je bio potisnut na peto mesto liste.

Niska inflacija i nepoverenje potrošača su opstali u Japanu, ali je jen značajno ojačao u toku poslednje dve godine, izbacujući Tokio ponovo na vrh liste od 2010.

Većina ostalih gradova među prvih 10 imaju poznati evropski šmek – Oslo, Pariz, Ženeva, Cirih i Frankfurt se već dugo smatraju tradicionalno skupim mestima, uprkos ekonomskoj slabosti evrozone i problemima na visokom nivou u Grčkoj, Irskoj, Portugalu i Španiji, koji obaraju potražnju na drugim mestima u Evropi i sputavaju snagu jedinstvene valute.

Takođe, među prvih 10, Osaka u Japanu sa Tokiom deli karakterističnu skupoću, a sa Singapurom ulogu svetskog finansijskog centra, što ih sve odvaja od drugih azijskih gradova.

Naročito skreće pažnju brz rast troškova života u australijskim gradovima. Sidnej i Melburn su rangirani kao šesti i sedmi, a prate ih Pert i Brizbejn na 13. i 14. mestu na listi.

Stručnjaci ističu da je ovo kulminacija "neverovatnog" rasta troškova života u australijskim gradovima tokom protekle decenije, kada je vrednost australijskog dolara porasla za oko 50 americkih centi, da bi početkom ove godine postala izjednačena sa dolarom.

Pre samo dve godine Sidnej je bio rangiran kao 32. najskuplji grad na svetu, a Melburn kao 38, dok je pre 10 godina Sidnej bio na 71, Melburn na 80. mestu, a Pert na 91. i Brizbejn na 93. mestu.

Na dnu liste, 10 najjeftinijih gradova prikazuju jasnu zastupljenost indijskog potkontinenta. Uprkos usponu Indije kao rastuće ekonomije tržišta u razvoju, niski troškovi života potvrđuju da potkontinent, u odnosu na druge, ostaje jeftino mesto za život i rad.

Karači u Pakistanu je najjeftiniji od svih gradova koji su ušli u istraživanje, sa troškovima života manjim od polovine onih u Njujorku i trećine tokijskih. Karači se našao u grupi poslednjih 10 sa Dakom i indijskim gradovima Mumbajem i Nju Delhijem.

Gradovi sa Srednjeg Istoka i iz Severne Afrike čine većinu preostalih najjeftinijih gradova. Alžir, Teheran, Tunis i Džeda su među 10 najjeftinijih, a niski troškovi života u ovim gradovima su uslovljeni mešavinom oslabljenih valuta, niskim nivoom razvoja i, u nekim slucajevima, kontrolama cena i subvencijama za osnovne životne namirnice.

Analiticari podsećaju da će se indeks gradskih troškova života menjati vremenom, a dva glavna razloga za to su promena kursa i promena cena.

Budući da je potrebna zajednička merna jedinica u pravljenju komparativne procene, sve lokalne cene su bile pretvorene u američke dolare, što naglašava ulogu kretanja valute.

Ako, na primer, valuta ojača ili inflacija podigne cene namirnica i troškovi života u toj zemlji takođe rastu.
Izvor: B92