Neslužbeno se mogu saznati priče o tonama peškira, jastuka i čaršafa koje svake godine nestaju iz hotela, a tu je i mnoštvo sapuna i šampona koji su, inače, već uračunati u cene hotelskog smeštaja.

U svetu bez kompleksa govore o mnoštvu vrednih stvari koje se svakodnevno kradu iz uglavnom luksuznih hotelskih soba. Apsurd situacije najbolje opisuje slučaj engleskih turista koji su krađu zlatnih ribica iz ekskluzivnog hotela pokušali da opravdaju pričom da su im upravo stanovnici hotelskog akvarijuma, u čijoj su krađi ulovljeni, pomogli u rešavanju duboko nagomilanog stresa.

Bizarnim pričama ovde nije kraj jer su mediji svedočili da je iz jednog hotela u sastavu lanca Starwood nestao koncertni klavir, a jedan američki par je uspeo da ceo sobni inventar unese u kombi i odveze ga u nepoznato. U oba slučaja hotelsko osoblje je bilo uvereno da su lopovi u stvari radnici koji rade na preuređenju.

I tepih može stati u kofer
Direktor jednog američkog hotela prisetio se kako je bračni par tražio sobu blizu parkinga uz izgovor da su u selidbi te da svoje stvari žele da imaju na oku. Kada je sobarica sledeće jutro došla da pospremi sobu, shvatila je da im je stvarna namera bila preseljenje celog inventara koji je zajedno sa njima bez traga nestao.

Hotelski ogrtači jedna su od omiljenih meta gostiju.Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da u tzv. svakodnevnim krađama najčešće nestaju tepisi, lampe, ogledala i zavese. Uz hotelske Biblije, koje se posebno u Americi mogu naći u svakoj sobi, često nestaju i knjige utisaka, vešalice, ogrtači i peškiri na koje hotelsko poslovođstvo, zbog učestalih krađa, mora da troši i nekoliko puta više nego što je u početku planirano.

Čest predmet krađe su i olovke kao i blokovi sa hotelskim logom koje gosti često uzimaju kao uspomenu na mesto gde su proveli odmor. No to je jedna od retkih nezakonitih radnji koje domaćini od vas i očekuju, posebno ako je na olovci, uz logo, internet adresa i broj telefona.

Situacija, međutim, nije ista sa peškirima iako se i na njima vrlo često nalazi ime i logo hotela. Prema procenama \"sa terena\", američki lanac \"Holiday Inn\" godišnje ostane bez čak 560 hiljada komada peškira, a tu je još i ogromna brojka čaršafa i jastuka.

Verovali ili ne, na listi ukradenih hotelskih stvari često se nalaze i sijalice, bile one štedljive ili ne, pa čak i baterije iz daljinskih upravljača.

Čak su i daljinski upravljači česta meta krađe pa sve i ako se ne mogu koristiti nigde drugde nego u hotelu iz kojeg su ukradeni. Situaciji je najbolje doskočio hotel \"Grand Hayatt\" u američkom Dallasu koji je za 14 dolara počeo da prodaje svoje hotelske upravljače, iako se njima ne možete služiti nigde van hotela.

Uz spomenute predmete, visoko na listi ‘hotelskih lopovskih prioriteta’ su i fenovi za kosu, telefoni, kafe aparati, radio prijemnici, pegle…

Zatvor zbog krađe peškira
Poučan primer mediji su zabeležili u Nigeriji gde je ženi Bilkisu Dovodu sud zapretio sa tri meseca zatvora ako ne plati li kaznu za peškire ukradene iz Hiltona u glavnom gradu Abidžanu.

Jedan od razloga hotelskih krađa je taj što se takva dela retko prijavljuju pa samim tim i kažnjavaju.
Izvor: Blic Žena;foto: Evgeni Dinev / FreeDigitalPhotos.net