Vodeći meksički arhitekta i pejzažni urbanista Injaki Ečeveria napravio je projekat za izgradnju najvećeg urbanog parka na svetu u Sjudad de Mehiku, pod nazivom “Ekološki park jezera Teškoko” (El Parque Ecologico Lago de Texcoco).

Planirana restauracija jezera je masivan poduhvat s obzirom na to da će se park po planu prostirati na više od 14.000 hektara, što je 41 put veća površina od Central parka u Njujorku. 

Projekat je zamišljen kao zeleni urbani pejzaž sa močvarnim predelima, jezerima i javnim prostorima u Sjudad de Mehiku. Projekat predviđa stvaranje jezera, močvara, poljana i šumskih predela, zajedno sa društvenim baštama, što će uključivati instalacije obnovljive energije, kao što su solarne i vetro instalacije i integrisani transportni sistem.

Arhitekta je projektovao i mnoštvo sportskih objekata, biciklističkih i pešačkih staza, igrališta i centra za posetioce. Arhitekta Ečeveria se nada da će se na prostoru centralne ulice u Sjudad de Mehiku stvoriti novi urbani prostor, koji kombinuje prirodu sa infrastrukturom.

Površina planiranog parka je istorijski bila pokrivna sa Teškoko jezerom i manjim vodenim površinama. Jedan od ciljeva parka je da stvori otpornu i održivu zelenu granicu masivnom rastu Sjudad de Mehika s obzirom da mu je populacija narasla sa tri miliona, koliko je bilo 1950. godine, na više od 20 miliona.
Izvor: B92