Ako je verovati naučnicima, odlazak na odmor, naročito na neku sunčanu destinaciju, ugrožava nam mentalno funkcionisanje i može nam sniziti koeficijent inteligencije. Ipak, učinak je privremen.

Problem počinje već kad počnete da razmenjujete mejlove u vezi sa odmorom, bilo sa kolegama sa posla ne biste li se dogovorili oko godišnjeg odmora, bilo sa turističkom agencijom, ako aranžman pokušavate da rezervišete preko neta. 

Prema jednoj studiji iz 2005, takvo "bombardovanje" mejlovima snižava nam koeficijent inteligencije za desetak poena.

Dr Glen Vilson, psiholog, ovo stanje nazvao je "infomanija", a osnovni simptom je snižena koncentracija po svim pitanjima, osim po pitanju trenutnog odgovora na mejlove.

Kad se izborite sa prepiskom, proveravanjem ponude na sajtu agencije i ubeđivanjem sa osobom zaposlenom u istoj toj agenciji (koja vam objašnjava da je ponuda zapravo bolja nego što je navedeno na prezentaciji i da je plaža od hotela sigurno udaljena 50 metara) i konačno rezervišete aranžman, vašim mukama nije kraj.

Tek treba da stignete do željene destinacije. Putnici su u današnje vreme pod stalnim stresom, ili je let odložen, ili štrajkuju zaposleni na aerodromu na kojem se nalazite, ili štrajkuje kabinsko osoblje u nekoj levoj zemlji za koju ne znate ni gde je, ali su letovi zbog toga lančano otkazivani širom sveta… Ili je proradio vulkan. I tako dok čekate u redu, raste vam nivo kortizola. Kortizol je hormon koji se luči kada smo pod stresom, a on, između ostalog, deluje i na našu kratkoročnu memoriju i koncentraciju. Negativno, naravno.

Kad na to dodate i pićence ili dva koja ste popili čekajući da vam prođe vreme, eto vama nižeg nivoa IQ za desetak ili 20 "poena" (u zavisnosti od vrste alkohola).

I tako konačno stignete, smestite se u hotel, brzinski se presvučete i već ste u brišućem letu ka plaži.

Uživate u svojih krvavo zarađenih desetak, dvanaest dana odmora i ne radite ama baš ništa. E, tu smo vas čekali.

Dr Zigfrid Lerl sa Univerziteta u Erlangenu kaže da sunčanje i izležavanje na plaži snižavaju nivo aktivnosti mozga, a to dovodi i do slabije snabdevenosti malih sivih ćelija kiseonikom, pa se one pomalo ulenje i uspavaju i tu ste opet u minusu na skali kojom se meri "pamet".

"Četrnaest dana potpunog lenčarenja može vam sniziti IQ za 20 poena, što je na primer dovoljno za razliku između odličnog i prosečnog studenta", kaže dr Lerl, a prenosi "Telegraf".

Šta da radite? Pročitajte ponešto dok uživate pored mora, rešite ukrštene reči ili sudoku. Ili nemojte prstom da mrdnete. Koliko god da "oglupite" na moru, ostaćete dovoljno pametni da umete da se vratite kući, a ovi sporedni efekti odmora su ionako samo privremeni.
Izvor: Mondo; foto: graur codrin / FreeDigitalPhotos.net