Više od 40.000 registrovanih turista na budvanskoj rivijeri, od Jaza do Buljarice. Najam privatne sobe u Budvi i hrana u restoranu dnevno koštaju oko 20 evra.

Na budvanskoj rivijeri leto se ne predaje. Poslednjih desetak dana potvrđuje priču da je ovaj avgust, jedan od najboljih kada je u pitanju poseta turista „rivijeri bisernih plaža". Iako je skori početak školske godine „oterao" s mora turiste iz regiona, na području od Jaza do Buljarice je i dalje više od 40.000 registrovanih turista. 

– Odavno ne pamtim da se u ovo doba tražila soba više – kaže Zlatko Vukelić, penzionisani turistički radnik iz Petrovca. – No, poseta tokom jula je bila veoma slaba, pa teško da će jedan mesec, ma koliko bio dobar, kada su finansijski efekti u pitanju, popraviti stanje.

Na obalu i dalje stižu gosti iz regiona koji su bez školskih obaveza, ali ponajviše Rusi. Na gotovo svakom koraku se čuje ruski jezik. Za „baćuške" je, kažu, postsezona idealan period za odmor, koji koriste u hotelima i privatnim sobama i apartmanima.

Kako se bliži kraj glavne sezone padaju i cene, pa je to dodatni motiv za dolazak na more. Tropske vrućine koje vladaju ovih dana na širim prostorima takođe pogoduju onima koji su se ovih dana odlučili za odmor, jer se od žege rashlađuju u moru.

U Budvi, sada, turistu dan košta 20 evra, u šta su uračunate soba i hrana u nekom od restorana, a za nekoliko dana sledi i sniženje cena u hotelima.

U ostalim mestima crnogorskog primorja poseta je slabija i gužve jenjavaju. No, prilično su i dalje pune plaže, kao one u Ulcinju, gde borave Česi, Poljaci i Rusi. Poseta je velika i na hercegnovskoj rivijeri, gde sezona, baš kao i na budvanskoj, traje nešto duže nego u manjim mestima Primorja. Krevet u sobama privatnika u manjim mestima Boke, Sutomoru i Ulcinju sada košta od pet do osam evra.

Ovih dana, baš kao i tokom cele sezone duž crnogorskog primorja nije nedostajalo vode. Ni tamo gde su gužve bile najveće kao na primer na budvanskoj rivijeri i u Herceg Novom.

Jeftinije
Najam kreveta u privatnim sobama na hercegnovskoj rivijeri košta od sedam do 12 evra. Turistički radnici očekuju da će i ovde cene ići naniže, pa bi uskoro renta sobe mogla da bude od 20 do 30 odsto jeftinija. Iznajmljivanje apartmana, uz samu obalu, košta oko 40 evra dnevno.
Izvor: Večernje novosti