Uz zvuke trubača, folklorne igre s juga Srbije, mažoretkinje i vatromet, u Leskovcu je pre dve večeri svečano otvorena 22. „Roštiljijada”, koja će prema proceni organizatora ove godine ugostiti oko pola miliona ljudi. Na ove i slične manifestacije, kojih prema nekim procenama ima oko 1.500, sve više dolaze stranci jer im se dopada miks folklora, trubača, tamburica, miris i ukus hrane po kojima su naše manifestacije poznate.

U Turističkoj organizaciji Srbije kažu da se ne zna tačan broj privrednih, kulturnih i turističkih manifestacija, ali se procenjuje da ih ima oko 1.500 lokalnog, regionalnog ili nacionalnog značaja, od kojih su neke internacionalnog karaktera. U kalendaru priredbi Turističke organizacije Srbije registrovano je 900 manifestacija koje imaju određeni turistički značaj. Najposećenije su beogradski Bir fest, Sabor trubača u Guči, Egzit u Novom Sadu, Vrnjački karneval, leskovačka „Roštiljijada"… 

– Zvanična statistika nema podatke o broju turista koji posećuju manifestacije, a procene samih organizatora govore o nekoliko stotina hiljada po jednoj, od čega nekoliko desetina hiljada čine turisti iz inostranstva, najviše iz zemalja regiona i Zapadne Evrope. S obzirom na sve veći značaj ovog turističkog proizvoda u svetu, odnosno rast interesovanja za upoznavanjem drugih kultura, običaja i tradicije, očekuje se trend daljeg razvoja i tražnje za ovim vidom turizma – kaže Aleksandar Šuša iz TOS-a.

– Održavanje ovakvih događaja ima neobično jak uticaj na kreiranje imidža o nekoj destinaciji, u smislu širenja pozitivnih vibracija o zemlji, ona ima i ekonomsko funkciju, a to je povećana potrošnja turista i stvaranje novih radnih mesta.

– TOS smatra da u svom turističkom pozicioniranju Srbija mora da istakne gostoljubivost, otvorenost, sklonost provodu. Manifestacije u Srbiji su privlačan turistički proizvod kao za domaće, tako i za inostrane turiste. Današnji turista traži specifičan događaj zbog kojih će doći u određenu destinaciju, odnosno koji će ga na poseban način upoznati sa gradom, mestom, selom ili zemljom u koju je došao – kaže Šuša.

Najposećenije manifestacije u Srbiji
Bir fest Beograd
Sabor trubača Guča
Egzit Novi Sad
Roštiljijada Lekovac
Vrnjački karneval Vrnjačka Banja

Najneobičnije manifestacije u Srbiji
Mud(r)ijada Ovčar Banja
Zetovijada Prijepolje
Trka magaraca Subotica
Izbor lažova godine „Lažijada" Brankovina
Prasićijada Petrovac na Mlavi
Rakijada Pranjani
Borba guskova Mokrin

Izvor: 24 sata