Balon napunjen helijumom, koji može da dođe do Zemljine stratosfere, pružiće ljudima priliku da postanu “svemirski turisti”, piše britanski dnevnik “Dejli telegraf”.

Balon, koji može da dostigne visinu od 36 kilometara, omogućiće potencijalnim astronautima šansu da vide izlazak Sunca na horizontu. Ovaj balon opisan je kao \"svojevrstan svemirski brod\" i svako putovanje koštaće više od 100.000 evra.

Putovanje će trajati oko pet časova, a u taj period uključena je i tročasovna tura na visini na kojoj jasno mogu da se vide tama svemira i povijeni obrisi Zemlje.

Kabina sa sobom za četiri putnika i dva pilota spojena je sa ogromnim, 129 metara velikim balonom. Prostor je pod pritiskom i dovoljno udoban da bi putnici mogli da budu u sopstvenoj odeći.

Španski preduzimač Hoze Marijano Lopez-Urdijales došao je na ideju o balonu dok je razgovarao sa ocem, koji je astronom. On je do sada obavio pet probnih letova, do 33 kilometra visine. Urdijales, koji je iz Barselone, očekuje da će prvo putovanje sa putnicima obaviti 2013. godine.
Izvor: Vestionline