Petodnevno takmičenje posada terenskih vozila u savladavanju prepreka, na teško prohodnim terenima -“Prva srpska 4 x 4 avantura”, biće predstavljena javnosti u ponedeljak u Turističkoj organizaciji Beograda.

Cilj avanture je pre svega promocija Srbije, njenih sela i gradova, kulturnog i istorijskog bogatstva, manje ili više teško dostupnih i prohodnih ruralnih predela, potencijalnih turističkih destinacija koje mogu privući pažnju naših evropskih komšija i drugih zaljubljenika u prirodu, ali i afirmacija "4×4 of roud" sporta. 

Takmičenje će se održati se na teritoriji gotovo cele Srbije, u pet etapa i dužini od 1.000 kilometara, u organizaciji "Of roud tima Srbije 4×4" (Off-road team) i "Of klab ikstrima 4×4", (Off-klub extreme).

Start "Prve Srpske 4×4 avanture" je u Beogradu, a planirana maršruta vodi preko Aranđelovca, Valjeva, Bajine Bašte, Priboja, Prijepolja i Sjenice do granice sa Crnom Gorom. Zatim preko Pazara, Raške, Kuršumlije, Vladičinog Hana, Bosilegrada, Pirota, Knjaževca, Bora, Majdanpeka, Petrovca i Požarevca, ponovo do Beograda.

Voziće se nekategorisanim (planinskim) putevima (4×4 of roud) preko Avale, Kosmaja, Bukulje, Rudnika, Suvobora, Maljena, Povlena, Sokolskih planina, Jablanika, Tare, Zlatibora, Zlatara i Jadovnika.

Vozila će se kretati i preko Pešterske visoravni, Golije, Kopaonika, Radan planine, Kukavice, Besne Kobile, Dukata, Čemernika, Stare planine, Rtnja, Kučaja, Beljanice i Homoljskih planina. Karavan će na svom putu obići brojne manastire, planinske vrhove, reke, jezera…

Događaj je organizovan u saradnji sa Sportskim auto-moto savezom Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.
Izvor: B92