Arheolozi kod panamske obale pronašli brod za koji se veruje da je pripadao slavnom gusaru Henriju Morganu.

Tim američkih podvodnih arheologa predvođen Frederikom Hanselmanom, otkrio je deo broda "Satisfaction" pirata Henrija Morgana iz davne 1671. godine. 

Veruje se da je Morgan brodom prevozio blago, ali Hanselman tvrdi da "zlato pripada istoriji".

"Ne verujem da ćemo pronaći ‘zakopano blago’. Ono što mi radimo nema veze sa profitom, već delićem istorije", rekao je vođa tima nakon pronalaska.

Interesantno je da je ovaj poduhvat finansirala firma koja proizvodi rum sa imenom Henrija Morgana.

"Kada nam se pružila prilika da učestvujemo u ovakvom istraživanju, prihvatili smo je oberučke. Artefakti koji su pronađeni pomoći će da oživimo aventure kapetana Morgana", rekao je Hanselman.

Velšanina Henrija Morgana je unajmila britanska vlada da štiti "britanske interese u američkim kolonijama". Uništavao je sve brodove koji su mogli da naštete tim interesima. Zapovedao je flotom od 36 brodova. Na plovidbi ka luci Kastiljo de San Lorenco izgubio je četiri broda, među kojima i "Satisfaction". Morgan je preživeo "nemirno more" i postao zamenik guvernera Jamajke. Umro je 1688. godine.

Na području gde su otkriveni ostaci broda pronađeno je šest topova koji će biti premešteni u panamski Nacionalni institut za kulturu.
Izvor: Mondo