Ovogodišnja proslava Svetskog dana turizma odvijaće se pod parolom “Turizam-povezivanje kultura”, a tim povodom Svetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je danas pismo podrške generalnog sekretara UN Ban Kimuna (Ban Ki-moon).

Ban je konstatovao da turizam ima veliku ulogu u izgradnji međunarodnog razumevanja i međusobnog poštovanja. "Nema boljeg načina da se nauči nešto o nekoj novoj kulturi, nego iz prve ruke, a turizam omogućava čudesno povezivanje gostiju sa domaćinima, promoviše dijalog i međusobni uticaj". 

Takvi kontakti ljudi iz različitih okruženja su osnov za toleranciju i na taj način turizam može da doprinese borbi za mir u svetu. On takođe doprinosi globalnoj solidarnosti, jer u vreme ekonomske nesigurnosti pruža mogućnost unapređenja socijalno ekonomskog položaja i smanjenja razlika između bogatih i siromašnih, navodi se u pismu.

Ban Kimun je pozvao na primenu principa Svetskog etičkog kodeksa za turizam, koji treba da posluži kao vodič za održivi i odgovorni razvoj te delatnosti.

Svetski dan turizma se obeležava svake godine širom sveta 27. septembra, a centralna proslava će se ove godine održati u Asuanu u Egiptu. UNWTO, povodom proslave organizuje foto takmičenje, koje će se prvi put ove godine odvijati i na tviteru.
Izvor: Economy.rs