Sve više građana prijavljuje lomljenje prve stranice pasoša, zbog čega moraju ponovo da izdvoje 2.000 dinara i da čekaju u redovima ispred policijskih stanica kako bi dobili novu putnu ispravu.

"Blicu" se javilo nekoliko čitalaca koji kažu da im je pukla plastika na pasošu i da su morali da podnesu zahtev za novi. Polikarbonatna stranica, koja ima integrisan čip sa antenom, nosilac je biografskog i biometrijskog indentiteta građana jer sadrži lične podatke upisane i u čip. 

"Čini mi se da je ta plastika slaba, lošeg kvaliteta. Meni je pukla skoro na sredini pasoša", kaže Ivan, koji priznaje da je pasoš nosio u zadnjem džepu pantalona.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da su uočili da se u određenom broju slučajeva javljaju problemi s oštećenjem polikarbonatne strane pasoša, ali nemaju ni tačan podatak, ni procenu koliko se to često dešava. Kako objašnjavaju u MUP-u, razlog lomljenja je neadekvatno nošenje i držanje putnih isprava, ili i to što ih građani izlažu drugim mehaničkim uticajima.

U Zavodu za izradu novčanica, u kojem se prave pasoši, kažu da im je jedini, dosad poznati problem sa polikarbonatnom stranicom prijavilo Diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Moskvi, čiji su službenici naveli da je strana pukla u predelu bliže pregibu pasoške knjižice. Ivan Drecun, zamenik generalnog direktora ZIN-a, navodi da je analizom utvrđeno da je uzrok lomljenja neadekvatno rukovanje pasošom.

Testiranje pasoša je standardna procedura ZIN-a, isprave pre nego što izađu iz ove ustanove prođu takvu "torturu" na mašinama koju, kako kažu, građani ne mogu ni zamisliti. Kada se pasoš stavi u mašinu koja simulira nošenje isprave u zadnjem džepu, veštačka ruka udara po tom pasošu koji se istovremeno uvija kao kad putnik sedi u automobilu ili avionu, a isprava mu je u zadnjem džepu.

Drecun ističe da ne treba sumnjati u kvalitet naših putnih isprava jer se proizvode u saglasnosti sa standardima i preporukama merodavnih međunarodnih organizacija i institucija, koji su prihvaćeni i važeći u Srbiji.

U slučaju pucanja polikarbonatne stranice, za vađenje novog pasoša potrebno je uplatiti 2.000 dinara, poneti oštećenu ispravu i ličnu kartu. Ukoliko se oštećenje desi u inostranstvu, diplomatsko ili konzularno predstavništvo dužno je da izda putni list kako bi se naš državljanin vratio u Srbiju.
Izvor: Mondo