Sve reke teku prema moru, ali neke su zbog obale, brzaka ili veličanstvenih vodopada ipak upečatljivije od drugih. Uredništvo Yahoo.travela izabralo je pet reka kojima bi trebalo ploviti.

Kanjo Kristales

Kanjo Kristales
Reku Kanjo Kristales, na severu Kolumbije, opisuju kao onu koja ‘teče iz raja’. Mnogi je smatraju najlepšom rekom na svetu jer je njeno korito puno raznobojnih algi. Boje se prelivaju iz crvene u žutu, plavu, zelenu ili crnu. Iznad ove raznobojne podloge teče kristalno čista voda. Ali, opisani prizor možete doživeti samo leti kad vrućina pospešuje rast algi. Duga je barem 100 kilometara, ali širina joj uglavnom nije veća od 20 metara. Pristup je otežan, što je i glavni razlog zbog čega je još uvek čista. 

Rio Futalufu
U čileanskom gradiću Futalufu može se doći do istoimene reke. Voda pristiže iz lednjaka, stoga je hladna i bistra. Teče kroz Čile i Argentinu, a na njoj najviše uživaju ljubitelji raftinga. Teče kroz bujne šume i lepe doline noseći lepotu Anda sve do Patagonije.

Zambezi
Ova reka duga je 2.700 kilometara i teče kroz šest afričkih zemalja, a onda se uliva u Indijski okean. Iako je reč o četvrtoj po veličini reci u Africi, najpopularnija tačka na njoj su svakako vodopadi Mosi-oa-Tunja (dim koji grmi) ili Viktorijini vodopadi – najveći vodopadi na svetu i jedno od sedam prirodnih čuda sveta. Svake godine najšire slapove na svetu, koji na najvišoj tački dosežu 108 metara, poseti oko milion osoba. Mnogi posetioci dolaze do same ivice i kupaju se u prirodno izdubljenom ‘đavoljem bazenu’.

Jangce
Kineska reka Jangce jedna je od najpoznatijih reka na svetu i najduža u Aziji. Ploveći njome turista može upoznati šaroliku kinesku kulturu. Mnogi kruzeri plove kraće od sedam dana, ali mogu vas odvesti do nekih od najzanimljivijih ruralnih kutaka ove velike zemlje. Za deset godina, nakon potpune izgradnje velikih brana, celi će tok izgledati sasvim drugačije.

Dunav
Plovidba srednjom Evropom počinje u Nemačkoj, a završava u Crnom moru u Rumuniji. Dunav nije plav ni čist, ali tokom putovanja, uz obalu, mogu se videti stari zamci, gradovi, istorijska mesta i bogat životinjski svet na samoj delti. Hoćete li ploviti Dunavom tek u velikim gradovima, Beču ili Budimpešti, ili ćete se odvažiti na duže putovanje? U svakom slučaju nećete požaliti.
Izvor: Net.hr