ačno u podne na prolećnu ravnodnevnicu sunčeva svetlost kao laserski snop prolazi kroz otvor na samom vrhu kupole i osvetljava zdanje. Možda se se našli na tom mestu, a da niste ni znali. U pitanju je čuveni Panteon u Rimu.

Panteon (Wikipedia)

Panteon je jedna od najočuvanijih građevina staroga Rima, 2.000 godina staro svedočanstvo neizmerne moći i bogatstva carstva. Tajne i laži oduvek su obavijale pitanja o neobičnom izgledu ove građevine, ogromnog hrama koji je sagrađen po naređenju cara Hadrijana. 

Pokušavajući da otkriju tajnu Panteona stručnjaci su došli do vrlo intrigantne teorije: hram je sagrađen po principu sunčanog sata. Naime, zrak sunčeve svetlosti obasjala bi njegov kolosalni ulaz u trenutku vladarevog ulaska u građevinu.

Panteon ima hemisfernu kupolu \"probušenu\" rupom prečnika devet metara, nazvanom okulus, koja je jedini izvor prirodnog svetla u hramu. Đulio Malji, istoričar specijaliziran za antičke građevine, i Robert Hana, student sa Novog Zelanda, otkrili su da tačno u podne na prolećnu ravnodnevnicu sunčeva svetlost prolaskom kroz okulus osvetljava Panteonov impozantni ulaz.

Dvojica naučnika na svojoj teoriji rade od 2009. godine, ali tek su nedavno otkrića izneli u javnost. Precizni proračuni potrebni za pozicioniranje i konstrukciju Panteona pokazali su da se veličina i oblik svetlosnog zraka propuštenog kroz okulus savršeno preklapaju s izgledom polukružnog kamenog luka iznad ulaza.

Sličan efekt može se posmatrati i 21. aprila kada Rimljani slave dan grada. Zraci sunca u podne obasjavaju metalnu rešetku iznad ulaza i odbijaju se kako bi obasjale kolonade u dvorištu.

Panteon je zasigurno jedan od izvrsnih primera antičkog graditeljstva, a njegovo odlično stanje i očuvanost održani su zahvaljujući pretvaranju u crkvu još u sedmom veku kada ga je papi predao vizantijski car. O očuvanosti Panteona govori i činjenica da se na ulazu još nalaze bronzana vrata i mermerni stubovi napravljeni u Egiptu i brodovima niz Nil, pa preko Mediterana dopremljeni u Rim.
Izvor: Vestionline