Rat, klimatski uslovi ili kosmička intervencija… ništa ne traje zauvek. Istražujemo neke od najinteresantnijih svetskih izgubljenih gradova.

Skara Brei (Skara Brae), Škotska

Više selo nego grad, ove praistorijske ruševine u Orkniju (Orkney) predstavljaju poljoprivredno naselje staro preko 5.000 godina. Otkriveno je 1850. nakon divlje oluje koja je "otkrila" kamene ostatke. Iskopavanja (i nove oluje) su pokazala da je selo imalo najmanje osam kamenih koliba, zajedno sa krevetima, ognjištima i policama. 

Ovo neolitsko selo bilo je naseljeno okvirno u periodu 3180-2500. pre n.e. a sada je pod zaštitom Uneska. Starije od Stounhedža i Velikih piramida, nazivaju ga i "Škotskim Pompejima" zbog odlične očuvanosti.

Erozija i dalje preti ovom mestu, a posete zimi zavise od vremenskih uslova.

Vavilon, Irak

Vavilon, naseljen oko 2.500 godine p.n.e, postao je veliki centar mesopotamijskog sveta 500 godina kasnije, kada ga je Hamurabi, prvi kralj Vavilonskog carstva, proglasio svojom prestonicom.

Asirci su ga uništili u 6. veku p.n.e, a posle smrti Aleksandra Velikog (2. vek pre n.e) sasvim je napušten.

Ruševine Vavilona dočaravaju sliku biblijske prošlosti: velike vavilonske kule; divnih visećih vrtova…

Samo najsmeliji turisti danas posećuju ostatke slavnog grada, 85 km južno od Bagdada. Babel tours organizuje obilaske sa pratnjom.

Taksila, Pakistan

Osnovan u 7. veku pre nove ere, Taksila je priča o tri izgubljena grada. Prvi je izgrađen na brdu, da bi kasnije postao poznat pod imenom Bhir Mound.

Usled velike konfuzije i političkih intriga dostojnih Starog Zaveta, taj grad je izgubio od nove Taksile, poznate kao Sirkap, koju su izgradili grčki osvajači. U tom periodu je bio značajan centar filozofije i umetnosti, što se nastavilo i kad su ga osvojili Kušani i preimenovali ga u Sirsuk.

U 6. veku su ga pokorili Huni i potpuno uništili.

Danas možete posetiti lokalitet, oko 30 km severozapadno od Islamabada. Muzej u Taksili čuva najrazličitije vrste eksponata koji će vam pomoći da steknete uvid u složenu istoriju ovog nekad veličanstvenog grada.

Najbolje je otići u martu ili novembru, kako biste izbegli hladnu zimu i vrelinu i kišu leta i jeseni.

Danvič (Dunwich), Engleska

Ovaj grad se kupao u slavi, bio je glavna luka i jedan od najvećih gradova u srednjevekovnoj Britaniji; priča se da je bio glavni grad Istočne Anglije – ali je ceo sagrađen na pesku.

Krajem 13. veka velika oluja je srušila dobar deo grada. Primorske erozije su učinile svoje i skoro celo mesto je potonulo u okean.

Danas možete čuti priče o ukletoj plaži, a za vreme oseke čuju se crkvena zvona ispod talasa.

Gradski muzej poseduje repliku grada iz njegovih najboljih dana.

Palenke (Palenque), Meksiko

U podnožju planine Čijapas u jugozapadnom Meksiku, Palenke je prava areheološka riznica.

Grad je, izgleda, postojao još od 100. godine pre n.e. Pet vekova kasnije postao je glavni centar civilizacije Maja, sa sve pratećim mitovima i legendama od maloletnih kraljeva, invazija i dvorskih intriga do konačnog napuštanja grada.

Palenke ima klimu poput džungle, pa se shodno tome treba pripremiti – ponesite kremu za sunčanje, sredstva protiv komaraca i mnogo vode.

Angkor, Kambodža

Trošni kameni hramovi obavijeni lijanama privlače priličan broj turista, ali prostranost lokaliteta znači da lako možete naći mesto u kojem ćete se izgubiti u drevnim vremenima.

Grad je bio ogroman, a nova istraživanja ukazuju da je bio rasprostranjen na 3000 kvadratnih kilometara.

Sagradili su ga kmerski bogovi-kraljevi u periodu između 900. i 1200. godine. Imao je blizu milion stanovnika i bio je prestonica Kmerskog carstva.

Smatra se da je napušten zbog klimatskih promena pre oko 500 godina.

Angkor je udaljen 20 minuta severno od Siem Reapa, a organizovanih tura ima u izobilju sa najrazličitijim prevoznim sredstvima, od helikoptera do tuk-tuka (motornih rikši) i slonova.

Herkulaneum (Herculaneum), Italija

Kao i obližnji Pompeji, Herkulanum je izgubljen u reci lave i pepela nakon erupcije Vezuva 79. god.

Bio je grad visoke klase, dom članova carske porodice; otkriven je pre oko 250 godina i postao arheološka riznica.

Vulkanska masa koja je opkolila grad je, zbog svoje organske materije, sačuvala građevinske strukture i ljudska tela u skoro savršeno očuvanom obliku.

Najdragoceniji su pronađeni papirusi, tekstovi iz drevne biblioteke koji su preživeli do modernih vremena.

Iz Napulja vam je potrebno 25 minuta da stignete do ovog mesta.

Kartagina, Tunis

Za veliki grad nije dovoljno da bude uništen samo jednom.

Nakon 900 godina vladanja severnom Afrikom i južnom Evropom, Kartagina je podlegla gnevu Rimskog carstva.

Kasnije su je Rimljani i rekonstruisali i povratili joj staru slavu. Međutim, Kartagina je opet doživela brojne sukobe da bi je na kraju uništili arapski muslimani.

Danas na 15 km severno od glavnog grada Tunisa, možete posetiti ostatke rimskih kupatila, hramova i vile koje su se rasprostirale širom ovog nekada moćnog grada.
Izvor: B92