Vojna ustanova „Tara“ i ovog leta povoljnim smeštajem privukla veliki broj turista. Polupansion u hotelu, u proseku, jeftiniji 10 odsto za odmor na kraju sezone.

Koloritna i gotovo nestvarna priroda, prekrasni pejzaži, dobar smeštaj i niže cene u odnosu na druge planinske centre, svrstali su Taru i ovog leta u sam vrh srpskih turističkih destinacija. U Vojnoj ustanovi „Tara", koja je već tri i po decenije nosilac razvoja turizma na ovoj planini, sa zadovoljstvom ističu da i ovog leta beleže dobru posetu, na nivou je lanjske, iako to početak sezone nije nagoveštavao. 

– Pripremamo se za jesenju sezonu, za takozvani kongresni turizam – kaže direktor prodaje Ivan Nešović. – Prodaja zasad ide solidno pa se nadamo da će biti berićetna kao i prethodnih godina. Najelitniji objekat na Tari je hotel „Omorika" sa tri zvezdice, koji raspolaže sa 400 ležaja, 156 moderno opremljenih soba, osam apartmana i dva prezident apartmana, zatvorenim bazenom, trim-kabinetom, kuglanom, salom za stoni tenis.

U borovoj šumi su uređene trim-staze sa spravama za sport i rekreaciju od 1.600 metara i šetne staze dužine 10 kilometara. Hotel „Beli bor", sa 230 ležaja, udaljen je 4,5 kilometra od „Omorike", i ima sve uslove za kvalitetno izvođenje rekreativne nastave, škole u prirodi i sportskih kampova. Pored postojećih terena za rukomet, fudbal, odbojku, košarku, trim i ski-staze, „Beli bor" je prošlog leta dobio i dva najkvalitetnija teniska terena s tvrdom podlogom.

Prema rečima Ivana Nešovića, u VU „Tara" su na vreme shvatili da su se trendovi u turizmu promenili i da je to razlog, uz nesporne prirodne lepote, što na Tari već nekoliko godina nema klasične podele na letnju i zimsku sezonu. Gosti sve više traže aktivan odmor, koji traje kraće, ali ga ponavljaju nekoliko puta godišnje.

– Zato smo za njih spremili brojne izlete sa profesionalnim vodičima – kaže Nešović. – Imamo ture za Mokru Goru, manastir Raču, Predov krst, Kozju stenu. Za decu se organizuju sportska takmičenja, maskembali i druge zabave. Nismo zapostavili ni kulturno-zabavne sadržaje, uz to naši animatori svakodnevno rade sa gostima, i odavde svi odlaze zadovoljni.

Jeftinije
Sada su cene smeštaja na Tari, u proseku, niže za 10 odsto. Tako polupansion u „Omorici" u dvokrevetnoj sobi košta 2.400, a za pun pansion u „Belom boru" i depandansu „Javor" treba izdvojiti 2.150 dinara, uz mogućnost plaćanja u više rata.
Izvor: Večernje novosti