Jedan od najvećih istraživača u istoriji, Marko Polo, navodno je bio varalica, preneli su italijanski mediji.

Časopis "Focus Storia" objavio je neke od nalaza arheologa koji istražuju Markove puteve, a po tim nalazima Marko nikada nije video Kinu ni Daleki istok. Naime, nije se maknuo dalje od Crnog mora! 

Oko Marka nikada nije donesen konsenzus što se njegovog porekla tiče. Italijani tvrde da je iz Venecije, a Hrvati da je sa Korčule, gde se, navodno, nalazi njegova rodna kuća. Odakle god bio, dosad se smatrao jednim od najvažnijih istraživača u istoriji, a sada se tvrdi kako je priče skupljao od prijatelja trgovaca, koji su zaista došli do Kine, Mongolije i Japana u 13. veku. Polo je navodno samo dobro slušao i zapisivao. Posle toga, sve je složio u knjigu svojih navodnih avantura.

Italijanski istraživači tvrde da postoji veliki broj netačnosti i nelogičnosti u Markovim zapisima. Tako, navodno, nije dobro i tačno propratio pokušaj invazije Kublaj Kana na Japan.

"Puno toga je izmešano, neki detalji nemaju logike. Mešaju se podaci s dva, tri putovanja", izjavio je profesor Danijele Petrela.

Zapitao se, osim toga, kako je moguće da je Marko pogrešio vreme događaja za čitavih sedam godina. Postoje još neki arheolozi širom sveta koji sumnjaju u istinitost Polovih zapisa, pa se zapitala i britanska naučnica Frensis Vud, koja tvrdi isto što i pomenuti italijanski arheolozi. Avanture Marka Pola navodno je zapisao njegov cimer u zatvoru Pisa, a kasnije ih je, opet – navodno, on i objavio, bar veći deo.
Izvor: Index.hr